Skip to main content

Hoe ontstaat goud eigenlijk?

Geschreven door: GoudAdvies.be

Publicatie datum: 23 april 2024

Goud is een van de zeldzaamste en waardevolle elementen op aarde, voornamelijk vanwege zijn beperkte beschikbaarheid en unieke omstandigheden waarin goud ontstaat.

Goud is op grote schaal ontstaan in de diepste regionen van het universum, miljarden jaren geleden, bij kernreacties in extreem zware sterren (zoals een supernova explosie of botsing tussen sterren). Dit kan alleen bij sterren die minstens 10 keer zo zwaar zijn als de zon, waarbij de buitenste lagen van de ster worden weggeblazen en het goud dat zich tijdens de levensduur van de ster werd gevormd, wordt verspreid. Deze explosies verspreidden elementen zoals goud, zilver en platina door het universum.

Hoe komt het goud op aarde terecht?

Hoewel het grootste deel aan goud in de ster bleef zitten bij de supernova, kwam er materie vrij bij de explosie en werden later nieuwe sterren gevormd, inclusief onze eigen zon en de planeten in ons zonnestelsel. De grondstoffen voor deze nieuwe hemellichamen waren afkomstig van de gaswolken die door het heelal zweefden. Goud, als onderdeel van deze materie, maakt ook deel uit van de samenstelling van planeten, inclusief de aarde.

Het grootste deel van het goud dat we op aarde vinden, was dus al aanwezig toen de aarde zo’n 4,6 miljard jaar geleden ontstond. Hoewel er mogelijk kleine hoeveelheden goud rechtstreeks op aarde terecht zijn gekomen, is de impact hiervan over het algemeen minimaal.

In de aardkorst wordt goud voornamelijk gevonden in ertsaders die diep onder het aardoppervlak liggen. Het wordt meestal aangetroffen in combinatie met andere mineralen zoals kwarts, pyriet en chalcopyriet. Goud wordt gevormd door geologische processen die plaatsvinden gedurende miljoenen jaren. Deze processen omvatten onder andere hydrothermale activiteit, metamorfose en erosie. Goud is dus een basiselement en kan niet worden geproduceerd door middel van een chemische reactie.

Wat is goud precies?

De chemische samenstelling van goud is vrij eenvoudig. Het is een metaal element (ook wel een zuivere stof) met het atoomnummer 79 en het symbool Au (afgeleid van het Latijnse woord “aurum”). In zuivere vorm is goud een zeer zacht en buigzaam metaal. Het wordt vaak gemengd met andere metalen, zoals zilver, koper en palladium, om de eigenschappen te verbeteren en de hardheid te verhogen voor gebruik in sieraden en industrieën zoals elektronica en ruimtevaart.