De ‘gouden’ encyclopedie, deel 6: Nog meer zilver!
Geschreven door: GoudAdvies.be
Eigenschappen en toepassingen van zilver
Zilver is een buigbaar edelmetaal dat iets harder is dan goud. Het is eenvoudig te bewerken en beschikt over een witte glans. Van alle metalen heeft zilver de beste elektrische geleidbaarheid en tevens de laagste overgangsweerstand, dus zelfs beter dan die van koper en goud. Goud wordt echter vaker toegepast omdat het niet corrodeert. Zilver heeft het Atoomnummer 47 en de chemische aanduiding is Ag. Het smeltpunt is 962 graden Celsius en het kookpunt 2212 graden Celsius. Zilver wordt wel verwerkt in soldeer, stroomplinten en stopcontacten. Zilver is ook de beste licht weerkaatsende stof die we kennen en dat is dan ook de reden dat er spiegels van gemaakt worden. Zilveren spiegels worden wel voorzien van een beschermlaag om te voorkomen dat ze barsten. Zilver werd vroeger vaak gebruikt om munten van te maken, maar tegenwoordig worden daarvoor vaak andere metalen gebruikt.
Sterling zilver – dat is de benaming voor een legering die 92,5% zilver bevat, wordt ook gebruikt om sieraden en bijzondere gebruiksvoorwerpen zoals bestek van te maken.
Met zilver en zink of zilver en cadmium maakt men batterijen met een lange levensduur. Zilvernitraat (AgNO3) is lichtgevoelig en men gebruikt dat om fotofilm en fotopapier van te maken. Zilver jodide (Agl) gebruikt men om kunstmatig wolken te creëren voor de productie van regen. Al met al dus heel wat bijzonder eigenschappen en toepassingen!
Waarom wordt zilver zwart?
Zilver kan door oxidatie verkleuren. Oxidatie is een chemische reactie die zich voordoet als zilver in aanraking komt met waterstofsulfide (zwavelwaterstof). Waterstofsulfide is een gas dat overal in de lucht voortkomt en dat zorgt voor het dunne zwarte laagje op zilveren voorwerpen. Oxidatie is echter een geheel natuurlijk proces en is dan ook niet schadelijk voor het zilver. Oxidatie gebeurt bij alle producten en sieraden die gemaakt zijn van zilver, ook die van het eerste gehalte zilver. Het gehalteteken duidt het soort en het gehalte van het edelmetaal zilver aan. Het meesterteken, ook wel verantwoordelijkheidsteken genoemd, laat zien wie een artikel heeft gemaakt of wie het op de markt heeft gebracht (het importeursteken).
Wat betekent ‘de Waarborgwet’?
De Waarborgwet is de oudste vorm van consumentenbescherming in Nederland. Intentie is om de consument te beschermen tegen bedrog ten aanzien van de gehaltes van edelmetalen in sieraden, uurwerken en gebruiksvoorwerpen en ook om de ondernemers te beschermen tegen oneerlijke concurrentie. Elke ondernemer is verplicht een platina, gouden of zilveren voorwerp te laten waarborgen voordat het in Nederland in de handel wordt gebracht, tenzij het voorwerp reeds beschikt over een gehaltemerk. Vastgelegd is beneden welke massa aan platina, goud of zilver een voorwerp niet behoeft te worden gewaarborgd. Voor de verschillende edelmetalen kan die ondergrens verschillend worden vastgesteld. De verplichting is overigens ook van toepassing op een voorwerp waarvan het eerder aangebrachte gehaltemerk niet langer leesbaar is. Een waarborginstelling beschikt over een accreditatie van de Stichting Raad voor Accreditatie of van een andere nationale accreditatie-instantie die het vertrouwen rechtvaardigt dat de waarborginstelling haar taken conform de eisen gesteld in de wet, vervult.
Wat zijn de keurtekens van zilver?
Keurtekens garanderen het juiste gehalte aan zilver, goud en platina.
Koopt u een sieraad of gebruiksvoorwerp van zilver, goud of een ander edelmetaal, dan is dat een bijzondere en vaak kostbare aanschaf. Maar, waar kunt u nu als consument op letten wanneer u een dergelijke aankoop overweegt? Met andere worden: hoe weet u of het edelmetaal ‘echt’ is?
Zoals u in de vorige alinea kon lezen, hebben we in Nederland de Waarborgwet. Die verplicht juweliers, edelsmeden en groothandelaren in sieraden hun producten van edelmetaal te (laten) voorzien van keurtekens. Dat is van toepassing voor alle gouden voorwerpen vanaf 1 gram en voor zilver geldt een minimumgewicht van 8 gram en voor platina van 0,5 gram. Sieraden en artikelen die minder wegen, zijn vrijgesteld van het aanbrengen van een keurteken.
Koopt u sieraden van goud, zilver of platina, dan bent u dus in Nederland goed beschermd. Let dus wel bij de aankoop op de aanwezigheid van de keurtekens; dat is immers uw waarborg!
Overige onderwerpen
-
Ontdek de schitterende wereld van edelmetalen: Goud, Zilver, Platina en Palladium
-
Goud: een veelgebruikt element in games
-
Goud blijft bijzonder: De eeuwige glans van een tijdloos metaal
-
Goud in architectuur: glansrijke geschiedenis en moderne meesterwerken
-
De hobby van metaaldetectie: Regels, opbrengsten en gebruik
-
Het goud van de farao’s
-
Een nieuwe kans voor oude schatten: Verzilver uw oud goud!
-
Het woord “Goud” in verschillende talen
-
Hoe ontstaat goud eigenlijk?
-
Niet alles goud wat er blinkt
-
De ‘gouden’ encyclopedie, deel 5: Zilver!
-
Waar moet u op letten als u goud verkoopt?
-
De fascinerende wereld van de goudkoersgrafieken
-
De Koninklijke Munt van België
-
De ‘gouden’ encyclopedie, deel 3
-
Ontdek waar het goud verborgen ligt
-
De laatste ontwikkelingen in de wereld van goud
-
De duurste en meest unieke diamanten ter wereld
-
De gezondheidseffecten van zilver
-
De cruciale rol van kwaliteitscontrole
-
De verschillende kleuren van goud
-
Kent u de geschiedenis van goud?
-
De ‘gouden’ encyclopedie, deel 1
-
Bizarre weetjes over goud
-
De donkere kant van goud