Wist u dit over zilver?
Geschreven door: GoudAdvies.be
Wat is zilver?
Zilver is een scheikundig element, aangeduid met het symbool Ag en atoomnummer 47. Zilver kent een witte glans en is iets harder dan goud. Van alle metalen heeft zilver de beste elektrische geleidbaarheid en de laagste overgangsweerstand; zelfs beter dan goud en koper. Zilver kan van alle metalen ook nog eens het beste warmte geleiden en bezit de hoogste optische reflectie.
Hoe ontstaat het?
Zilver ontstaat door neerslag, oftewel precipitatie, uit hete oplossingen die in de aarde ontstaan. In het algemeen zijn dat waterige oplossingen, waarin zich zogenaamde silicaten (zouten of esters van kiezelzuur) en andere elementen in oplossingsvorm bevinden. In het voormalige Oost Duitsland – om precies te zijn in Freiberg – werd veel zilver gewonnen, maar ook Peru, Mexico, Chili, Australië, Canada en de Verenigde Staten zijn belangrijke bronnen.
Hoe wordt zilver gewonnen?
Zilver kan worden gewonnen uit zuivere neerslagen; zilverertsen zoals argeniet (Ag2S) en hoorn zilver (AgCl), in combinatie met de neerslagen van ertsen die lood, koper of goud bevatten.
In de jaren 4000 tot 3500 voor Chr. werd zilver vooral verkregen uit het smelten en oxideren van zilversulfide argeniet met behulp van lucht. Het zilver was vaak gelegeerd met lood of andere metalen en door het omsmelten werd dit lood of de andere metalen verwijderd. Zilver is lang niet zo zeldzaam als goud. Dat komt doordat zilver niet uitsluitend als zuiver zilver gewonnen wordt, maar omdat er ook zilvermineralen zijn, waarin het zilver een verbinding vormt met arseen of zwavel. Ook die laatste mineralen worden gewonnen en daaruit wordt het zilver gehaald. Dat is ook de reden dat zilver aanzienlijk goedkoper is dan goud. Vroeger – in Nederland tot 1968 – werd zilver veel gebruikt in muntgeld, waar dat tegenwoordig is vervangen door nikkel. Het mineraal zilver gebruiken we naast in sieraden, ook voor gebruiks- en siervoorwerpen en in de foto-industrie en elektronische apparaten.
Zilver als belegging
Zilver is relatief schaars, maar desondanks is het de minst dure van de edele metalen. Zilverbronnen zijn o.a. zilver dat direct gedolven is, zilver als bijproduct van goud, koper zink en lood mijnbouw en het zilver dat wordt teruggewonnen uit materialen die gerecycled zijn, zoals fotografische materialen. Zilver is ook een bekend materiaal om in te beleggen. Naast zilveren beleggingsmunten, zijn er ook zilverbaren. Die laatste worden overigens met 21% btw belast in Nederland en zijn daarom niet zo interessant voor particuliere beleggers. Wanneer u fysiek zilver wilt kopen als belegging, is het dus voordeliger om zilveren munten te kopen, waarover u geen btw hoeft te betalen. Per saldo bent u dus met zilveren beleggingsmunten veel goedkoper uit én krijgt u meer zilver voor hetzelfde aankoopbedrag. Veel beleggers zien zilver dan ook als een aantrekkelijke investering die voor hoge rendementen kan zorgen. Prijsbewegingen over de laatste jaren laten zien dat beleggen in zilver rendementen kan opleveren, die zelfs de prestatie van beleggen in goud aanzienlijk kunnen overtreffen. Maar ook hier geldt: ‘In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst’. Dus kijk altijd met gezond verstand naar rendementen uit het verleden.
Overige onderwerpen
-
Kent u de geschiedenis van goud?
-
De ‘gouden’ encyclopedie, deel 2
-
Goud blijft bijzonder: De eeuwige glans van een tijdloos metaal
-
Stijgt de goudprijs? Profiteren en meedoen: zo doe je dat (deel 2)
-
Zilveren baren en munten
-
De fascinerende wereld van de goudkoersgrafieken
-
Kan goud verbranden?
-
Veilige opslag van edelmetalen
-
De ‘gouden’ encyclopedie, deel 3
-
Een ‘gouden’ deal
-
De gezondheidseffecten van zilver
-
De laatste ontwikkelingen in de wereld van goud
-
Mijlpalen die een vleugje goud of diamant verdienen!
-
Goud komt letterlijk uit de lucht vallen
-
Betoverend en kostbaar: De meest opmerkelijke en duurste gouden sieraden
-
Het verschil tussen goud en eetbaar bladgoud
-
Welke landen hebben de grootste goudvoorraad?
-
Goud in architectuur: glansrijke geschiedenis en moderne meesterwerken
-
Een nieuwe kans voor oude schatten: Verzilver uw oud goud!
-
De ‘gouden’ encyclopedie, deel 5: Zilver!
-
De vraag of goud ooit kan opraken
-
De duurste en meest unieke diamanten ter wereld
-
Goud veilig en slim bewaren
-
Het goud van de Inca’s: Zweetdruppels van de zon
-
De hobby van metaaldetectie: Regels, opbrengsten en gebruik