Skip to main content

De ‘gouden’ encyclopedie, deel 3

Geschreven door: GoudAdvies.be

Publicatie datum: 28 december 2022

Wij vervolgen deze week onze blog over met de meest gestelde vragen over goud, in deel 3 van onze ‘gouden encyclopedie.

 • Gouden tientje
  Gouden tientjes werden aan het eind van de 19e eeuw/begin 20e eeuw vaak geslagen en uitgegeven. In totaal zelfs meer dan 40 miljoen (!) en vele daarvan bevinden zich nog onder de mensen. De prijs van gouden tientjes geldt altijd voor onbeschadigde munten. Munten die uit een hanger of ander sieraad komen zijn altijd beschadigd, of niet meer op gewicht. In dat geval worden ze als sloopgoud ingenomen en dat heeft invloed op de inkoopprijs. Wilt u uw gouden tientjes verkopen, ga dan altijd langs bij een erkende en betrouwbare goudhandelaar. Gouden tientjes worden ook gekocht als belegging of verzameling. Beroemd is het gouden tientje uit 1897, Wilhelmina met lang hangend haar.
 • Goud verkopen
  Er kunnen vele redenen zijn om uw goud te verkopen. U verkreeg het via een erfenis, het sieraad is kapot of u vindt het niet mooi meer. Vaak ligt het vele jaren ongebruikt in een lade; eigenlijk zonde van dit kostbare goedje. U kunt uw goud verkopen aan een betrouwbare goudinkoper, in de vorm van sieraden, sloopgoud, oud goud, gouden tanden, dentaal afval, gouden munten of baren en zelfs industrieel goud. Een erkende goudhandelaar zal altijd een transparante werkwijze hebben waarbij u meekijkt bij het testen, wegen en berekenen. U krijgt direct uitbetaald, per bank of contant.
 • Gouden vijfje
  Een gouden vijfje oftewel gouden vijf gulden, met de afbeelding van Koningin Wilhelmina weegt 3,36 gram en heeft een goudgehalte van 900/1000 en bestaat uit 3,02 gram fijngoud. De oplage bedroeg 1 miljoen stuks met het jaartal 1912. Er zijn ook Gouden vijfjes van Koning Willem 1, Willem 2 en Willem 3, in beperktere oplagen. Er zijn bijzonder kostbare gouden vijfjes bekend met een waarde van ruim boven de € 1.000. Van 1826 tot en met 1912 zijn in totaal 4 miljoen gouden vijfjes geslagen.
 • Kenmerken van goud
  Kenmerken van goud zijn duurzaamheid, kneedbaarheid, elektrische geleidbaarheid, taaiheid en lage weerstand. Water en zuurstof hebben geen invloed op goud en goud kan niet oxideren, niet roesten. Al deze parameters maken dat goud een brede toepassing heeft, van de sieradenindustrie tot aan de geneeskunde, tandarts, de industrie en farmaceutische industrie.
 • Koningswater
  Dit is de vloeistof waarmee goud op echtheid en gehalte wordt getest: een mengsel van salpeterzuur en zoutzuur. Dus behoorlijk giftig! Goud lost op in Koningswater en met het mengen in de juiste verhouding zoutzuur en salpeterzuur, kan met het gehalte aan goud bepalen. Egyptenaren en Romeinen gebruikten dit al om echt van nep goud te kunnen onderscheiden! In hoge concentraties gebruikt men het om goud in niet pure vorm te zuiveren naar fijngoud.
 • Ligaturen
  Ligaturen zijn onzuiverheden. Puur goud noemen we een edelmetaal van 999-standaard. Daarin zitten geen onzuiverheden. Het belangrijkste verschil is de zachtheid van het goud.
 • Oud goud
  Wanneer u online zoekt naar de term ‘goud verkopen’, zult u vaak de term ‘oud goud’ zien staan. Eigenlijk is het een rare benaming, want oud goud is in feite hetzelfde als nieuw goud. Al het goud is immers ‘oud’, want het is niet gisteren of vandaag ontstaan. In een nieuwe gouden armband van 20 gram, zit net zoveel goud als in een oude gouden armband van hetzelfde gewicht. Met oud goud wordt vaak bedoeld, goud dat niet meer gedragen wordt, uit de mode is, of waarvan bijvoorbeeld een schakel of een slotje defect is.  Het heeft dus niets met de kwaliteit van het goud te maken. Oud goud wordt ingekocht door inkopers tegen de actuele goudkoers, al naar gelang gewicht en karaat.

Heeft u nog een vraag over goud? Stel hem gerust; wij zijn benieuwd wat ú nog graag zou willen weten over goud!