Niet alles goud wat er blinkt
Geschreven door: GoudAdvies.be
Recessies leiden vaak tot een explosie van de prijzen van edelmetaal. Het vertrouwen in klinkende munt neemt af, en daarom nemen mensen hun toevlucht tot de aankoop van edelmetalen, zoals goud. Goud heeft al duizenden jaren een onverwoestbare reputatie en dat schept vertrouwen in tijden van crisis. Die reputatie van waardevastheid geldt ook voor platina en in mindere mate voor zilver.
Hele volksstammen hebben hun bezit in goud opgeslagen. De tegenwaarde van de schatkist van een land, inclusief de waarde van het ‘papiergeld’ wordt in baren goud opgeslagen. Goud is altijd goed als onderpand bij een lening of om in tijden van nood mee te betalen of zelfs te ruilen. Goud vertegenwoordigt aanzien én macht. Eigenlijk zou je dus denken dat het beter is om goud niet in te ruilen want het is altijd een mooi achterdeurtje, ook voor de ‘gewone’ burger. Maar in tijden van langdurige crisis wordt dat natuurlijk een heel ander verhaal op het moment dat u de waarde van het goud eigenlijk heel hard nodig heeft. In dat geval is het goed om op de hoogte zijn van een aantal zaken, zoals de diverse samenstellingen van goud die in keuren met kleine getallen worden weergegeven.
- 333 staat voor 8 karaat
- 585 staat voor 14 karaat
- 750 staat voor 18 karaat
- 833 staat voor 20 karaat
- 916 staat voor 22 karaat
Gouden tientjes en vijfjes zijn met een samenstelling van 23 karaat zo ongeveer het meest zuiver en dat betekent ook de grootste waarde per gram. Reken u ook niet rijker dan u bent, want bij sloopgoud zit tussen 14 en 22 karaat zomaar een tientje of meer verschil. Per gram wel te verstaan.
Zilver heeft onder andere de getallen 800, 835 en 925 als keur. 835 Betekent dat 835/1000ste van dat voorwerp uit zilver bestaat. Dus heeft u ergens nog een oude sok of een gekreukelde envelop met zilveren guldens, rijksdaalders of tientjes, dan kan dat zomaar een behoorlijke waarde vertegenwoordigen. Maar let op: munten uit een bepaald jaartal of met een bepaalde afbeelding die zeldzaam zijn, vertegenwoordigen vaak een grotere waarde. En bijzondere gouden of platina sieraden kunnen door hun ontwerp, de (beroemde) maker of simpelweg door hun uitzonderlijke schoonheid, ook een meerwaarde hebben. Maar het is niet alles goud, zilver of diamant wat er blinkt. In sieraden, hangers, ringen of oorbellen werden vroeger ook vaak markasietjes verwerkt. Dat is een halfedelsteen, een mineraal in de vorm van pyriet, die ook wel werd betiteld als ‘armeluisdiamant’, maar waar toch vaak bijzondere sieraden mee werden gemaakt. Tegenwoordig zouden we die ‘vintage’ noemen. Dus om die nu te slopen voor een beetje opbrengst aan zilver, zou eigenlijk heel jammer en niet lonend zijn. Overweegt u dus om uw edelmetaal te verzilveren, dan is het altijd de beste optie om met een integere en goudeerlijke handelaar in zee te gaan die u een goed advies kan geven. Want ook in die wereld is het helaas niet alles goud wat er blinkt.
Overige onderwerpen
-
De duurste en meest unieke diamanten ter wereld
-
De ‘gouden’ encyclopedie, deel 3
-
Hoe ontstaat goud eigenlijk?
-
De fascinerende wereld van de goudkoersgrafieken
-
Het verschil tussen goud en eetbaar bladgoud
-
Waar moet u op letten als u goud verkoopt?
-
Goud in de middeleeuwen
-
Goud komt letterlijk uit de lucht vallen
-
Een ‘gouden’ deal
-
Niet alles goud wat er blinkt
-
De Koninklijke Munt van België
-
Hoe kan ik mijn gouden sieraden onderhouden?
-
De vraag of goud ooit kan opraken
-
De bijzondere eigenschappen van goud
-
Ontdek waar het goud verborgen ligt
-
Goud blijft bijzonder: De eeuwige glans van een tijdloos metaal
-
Bizarre weetjes over goud
-
Kent u de geschiedenis van goud?
-
De laatste ontwikkelingen in de wereld van goud
-
Hoe staat het nu met de goudkoers?
-
Wist u dit over zilver?
-
De ‘gouden’ encyclopedie, deel 6: Nog meer zilver!
-
Een nieuwe kans voor oude schatten: Verzilver uw oud goud!
-
Spaart u oude munten?
-
De ‘gouden’ encyclopedie, deel 2