Zilver als belegging
Geschreven door: GoudAdvies.be
Beleggen in zilver betekent dat u uw geld investeert in de aankoop van zilver. Beleggen in zilver wordt door beleggers gezien als een aantrekkelijke investering, gezien de potentieel hoge rendementen die behaald kunnen worden. Zilver is – net als goud – doorgaans een vrij waardevast metaal. Vanwege die waardevastheid is het in tijden van crisis een aantrekkelijk beleggingsproduct, vaak in tegenstelling tot andere beleggingsopties. Wat moet u weten als u in zilver wilt beleggen?
Waarom beleggen in zilver?
De goudprijs is door de wereldwijde economische onrust sterk gestegen. Beleggers gaan daarom op zoek naar een geschikt alternatief, dat nog enigszins betaalbaar is. Prijsbewegingen die we de laatste jaren zagen, zorgen ervoor dat zilver door beleggers gezien wordt als een aantrekkelijke investering. De prestaties van zilver kunnen die van beleggen in goud zelfs overtreffen. U dient er wel rekening mee te houden dat het beleggen in zilver als een vorm van vermogensbescherming een aparte benadering vergt, omdat zilver niet honderd procent beschouwd kan worden als edelmetaal. 85% Van het zilver wordt voor industriële doeleinden gebruikt. Die aanzienlijke rol in de industriële vraag, verklaart niet alleen de stijging van de zilverprijs de laatste tien jaar. De verschuiving van zilver als industrieel metaal naar monetair materiaal, is grotendeels de oorzaak van de prijsstijgingen.
Zilver ten opzichte van goud
Zilver als edelmetaal moeten we los zien van goud. De zilvermarkt is voor wat omvang betreft wel 20 maal kleiner dan de markt in goudaandelen of de obligatiemarkt. Aan de andere kant is het met name die kleinere marktomvang in combinatie met de snel toenemende industriële vraag naar fysiek zilver, dat het kopen van zilver zo aanlokkelijk maakt. Een belegging in zilver kende de laatste jaar een gemiddeld rendement van 9% per jaar. In 2022 verloor zilver echter circa 11% van zijn waarde. Steeds hogere rentes hebben een negatieve invloed op de prijzen van zilver en goud. Een sterke dollar gooide roet in het eten van goud- en zilverbeleggers doordat goud, zilver en vele andere grondstoffen op de financiële markten immers standaard worden afgerekend in dollars. Bij een sterke dollar moeten landen die andere valuta hebben meer geld uitgeven om grondstoffen te kunnen kopen. Aan de andere kant heeft een zwakke doller vaak een gunstig effect op de prijzen van goud en zilver. De dollar werd in 2022 zo’n 16% meer waard. Sinds de invoering van de euro wordt de zilverprijs echter steeds vaker ook in euro’s getoond. De zilverprijs wordt uitgedrukt in troy per ounce, waarbij 1 troy ounce gelijk staat aan 31,1034768 gram. Staat de zilverprijs bijvoorbeeld op $ 16, dan betaalt u
$ 16 voor ietsje meer dan 31 gram aan zilver.
Waardoor kan de prijs van zilver stijgen?
Een afnemende inflatie, lage rentes en een zwakke doller zijn de meest ideale ingrediënten voor een stijgende zilverprijs. Vraag en aanbod is een permanente factor en naar verwachting zal de vraag naar fysiek zilver de komende jaren groter zijn dan het aanbod. De stijgende vraag vanuit de fabrikanten van elektrische auto’s zal de vraag naar zilver alleen maar aanwakkeren. Batterijen in elektrische auto’s gebruiken namelijk tussen de 25 en 50 gram zilver per auto. Ook wordt zilver veel gebruikt in zonnepanelen en vanwege de energietransitie stijgt ook die vraag exponentieel.
Het kan de moeite waard zijn om de historische verhoudingen van de goud-zilver ratio eens onder de loep te nemen. Die ratio drukt uit hoe goud gewaardeerd wordt ten opzichte van zilver. In het jaar 1840 was die ratio 15,5 en in 1990 stond die ratio op 99, wat wil zeggen dat goud op dat moment 99 keer duurder was dan zilver. In de daaropvolgende jaren presteerde zilver aanzienlijk beter, waardoor de goud/zilver ratio in 2011 daalde tot 31, maar liep in de loop van afgelopen jaar weer op tot ongeveer 95. Op het moment dat u verwacht dat deze ratio weer zal dalen, is het wellicht interessant om een groter aandeel in zilver dan in goud te overwegen. Net als goud biedt zilver enige vorm van bescherming tegen inflatie, beursdalingen en valutarisico’s, maar veel traditionele beleggers zetten liever niet uitsluitend in op goud en zilver omdat het niet rendeert. Het levert namelijk geen dividend, maar het zijn de koerswinsten die voor het rendement kunnen zorgen.
Overige onderwerpen
-
Wist u dit over zilver?
-
De samenstelling van goud
-
Welke landen hebben de grootste goudvoorraad?
-
Zilveren baren en munten
-
Diamanten
-
Het goud van de Inca’s: Zweetdruppels van de zon
-
De kwaliteit van goud beoordelen: een gids voor investeerders.
-
Ontdek waar het goud verborgen ligt
-
Hoe staat het nu met de goudkoers?
-
Mijlpalen die een vleugje goud of diamant verdienen!
-
Het woord “Goud” in verschillende talen
-
Zilver: de oorsprong en bewustwording over de nadelen
-
De duurste en meest unieke diamanten ter wereld
-
De gezondheidseffecten van zilver
-
De ‘gouden’ encyclopedie, deel 3
-
Hoe kan ik mijn gouden sieraden onderhouden?
-
De hobby van metaaldetectie: Regels, opbrengsten en gebruik
-
Een gouden toekomst
-
‘Een dag met een gouden randje’
-
De gouden glans voor gezondheid en wellness
-
Een nieuwe kans voor oude schatten: Verzilver uw oud goud!
-
Het goud van de farao’s
-
Gouden Dromen: Bijzondere daken met bladgoud over de hele wereld
-
Een ‘gouden’ deal
-
Goud negatief in het nieuws