Skip to main content

Welke landen hebben de grootste goudvoorraad?

Geschreven door: GoudAdvies.be

Publicatie datum: 21 mei 2024

De top spelers in de wereld van goudreserves:

1. Verenigde Staten

Met een enorme goudvoorraad van meer dan 8.000 ton, bezetten de Verenigde Staten de eerste plaats als ’s werelds grootste goudbezitter. Een groot deel van deze reserves wordt bewaard in de kluizen van de Federal Reserve Bank in New York en Fort Knox in Kentucky.

2. Duitsland

Duitsland volgt de Verenigde Staten op de voet met een indrukwekkende goudvoorraad van meer dan 3.000 ton. De Duitse centrale bank, de Bundesbank, bewaart een groot deel van deze reserves in binnen- en buitenlandse kluizen.

3. Italië

Met meer dan 2.400 ton aan goudreserves neemt Italië de derde plaats in op de ranglijst van landen met de grootste goudvoorraden. Een aanzienlijk deel van deze reserves wordt bewaard in de kluizen van de Bank of Italy in Rome.

4. Frankrijk

Frankrijk bezit ook een aanzienlijke goudvoorraad van meer dan 2.400 ton, waardoor het een prominente plaats inneemt in de wereldwijde ranglijst van goudbezitters. Deze reserves worden beheerd door de Franse centrale bank, de Banque de France.

5. Rusland

Rusland heeft de afgelopen jaren zijn goudreserves gestaag uitgebreid en bezit nu meer dan 2.200 ton aan goud. De Russische centrale bank, de Bank of Russia, heeft actief goud gekocht als onderdeel van haar inspanningen om de diversificatie van reserves te bevorderen.

Terwijl de wereldwijde economische landschap voortdurend verandert, blijft goud een waardevolle monetaire activa en een belangrijke reserve voor veel landen over de hele wereld. De goudreserves van deze landen zijn niet alleen een bron van stabiliteit en vertrouwen, maar ook een tastbaar bewijs van de eeuwenoude aantrekkingskracht van dit kostbare metaal.