Skip to main content

De ‘gouden’ encyclopedie, deel 2

Geschreven door: GoudAdvies.be

Publicatie datum: 14 december 2022

Vorige week plaatsten wij in onze blog al een aantal begrippen die te maken hebben met het edelste aller metalen: goud. Vandaag deel 2 van de meest gestelde ‘gouden’ vragen.

 • Goud karaat
  Karaat is de aanduiding voor de zuiverheid van goud. Hoe zuiverder het goud, des te hoger het karaat, met 24 karaat als hoogste. Uit de gehalte aanduiding  blijkt uit hoeveel procent zuiver goud een voorwerp bestaat. De aanduiding “750” staat voor 75% zuiver goud bij 18 karaat.
  karaat goud                         wordt aangeduid met        
  8 karaat goud of 8 kt                      333
  14 karaat goud of 14 kt                  585
  18 karaat goud of 18 kt                  750
  20 karaat goud of 20 kt                  833
  21.6 karaat goud of 21.6 kt           900
  22 karaat goud of 22 kt                  916
  24 karaat goud, zuiver goud          999 (niet in sieraden in deze vorm)
 • Goudkoers
  De goudkoers is de actuele prijs van goud die elke minuut van de dag schommelt. Elke grondstof, bijvoorbeeld ijzer en aardolie, heeft zijn eigen koers, afhankelijk van de wereldwijde vraag en aanbod. Net als aandelen en olie, verhandelt men ook goud op de beurs. In het weekend is de beurs gesloten, dus dan is de koers niet in beweging. Wat het aan moeite, energie, tijd en investering kost om een delfstof uit de natuur te winnen, is uiteraard ook van invloed, naast oorlog, economische crisis of natuurrampen. De goudkoers drukt men uit in twee waardes, per kilo goud en per ounce, oftewel 31,103 gram.
 • Gouden munten
  Gouden munten worden wereldwijd verhandeld. De actuele prijzen gelden voor onbeschadigde munten die hun oorspronkelijke gewicht nog hebben. Beschadigde munten worden ingekocht als sloopgoud en daarna omgesmolten.  Voorbeelden van gouden munten zijn: gouden vijfjes en gouden tientjes, dukaat, dubbele dukaat, Krugerrand, Philharmoniker, Maple leaf en Kangaroo/nugget (allen 1 ounce),  Mexico 50 Pesos, Sovereign, $ 100 Canada. U.S. Eeagle  20 en  50$, en 20 Francs (BE, FR, ZW).
 • Goud oorsprong
  Wat de prijs van goud gaat doen, staat in de sterren beschreven. Letterlijk en figuurlijk eigenlijk, gezien de oorsprong van goud. Wanneer een ster explodeert (een zgn. supernova) of botst, worden de buitenste lagen van de ster weggeblazen. In die buitenste lagen vinden we goud, dat als fusieproduct werd aangemaakt door de ster. Het merendeel van het goud dat men op aarde vindt, was er al toen de zon en de aarde zo’n 4,6 miljard jaar geleden ontstonden. Fascinerend toch?
 • Goud smelten
  Het smeltpunt van puur (999) goud is 1.064 graden Celsius, extreem heet dus. Om sieraden te maken wordt goud niet alleen gesmolten, maar ook gemengd met andere edele en minder edele metalen, zoals zilver. Goud kun je alleen in gesmolten toestand met andere elementen mengen. Meestal wordt het gesmolten in speciale laboratoria die over speciale ovens en apparatuur beschikken. Goud van 585 kan worden gesmolten tot 840 graden Celsius. Hoe hoger het monster oud, hoe hoger de temperatuur dus en hoe langer het duurt om het te smelten.
 • Gouden tanden
  Gouden tanden of gouden facings kwamen vroeger vaker voor dan tegenwoordig, op een aantal rappers na. De behandeling bij de tandarts gaat ongeveer zoals bij een porseleinen kroon, maar de techniekkosten zullen wat hoger liggen. U kunt er alles mee eten, maar dagelijks flossen en spoelen met antibacterieel water is aan te raden aangezien u een gouden tand niet hardgrondig moet poetsen met een schurende tandpasta. Een gouden facing die u online koopt voor een paar euro? U raadt het vast; die is vaak gemaakt van verguld edelstaal (rhodium) met UV lak.

Er valt nog zoveel meer te vertellen over goud; wij bij Goudadvies raken dan ook nooit uitgepraat over goud. Wordt vervolgd dus!
Heeft u een bijzondere vraag over goud? Stel hem gerust aan de specialisten van Goudadvies. Van harte welkom!