Skip to main content

De vraag of goud ooit kan opraken

Geschreven door: GoudAdvies.be

Publicatie datum: 8 mei 2024

Goud staat bekend als een tijdloos symbool van rijkdom en stabiliteit maar het is ook een race tegen de tijd vanwege het uitputten van grondstoffen.

Recente onderzoeken en projecties suggereren dat we ons in een tijdperk bevinden waarin de winbare voorraden van kostbare metalen langzaam maar zeker slinken. Antimoon zal naar verwachting al rond 2040 zijn uitgeput, gevolgd door goud rond 2055, en zink en molybdeen tegen het einde van de eeuw. In de komende eeuwen zullen rhenium en koper volgen, met chroom, bismut, borium, tin, zilver en lood in de eeuwen daarna. Dit roept de prangende vraag op: zal goud ooit opraken?

Onze goudvoorraden zijn niet eindeloos.

Een plotselinge regen van goud op aarde is vrijwel ondenkbaar. De hoeveelheid goud die we vandaag op aarde aantreffen, zal hoogstwaarschijnlijk over enkele duizenden jaren nog steeds hetzelfde zijn. Hoewel er mogelijk grotere hoeveelheden goud te vinden zijn in andere sterrenstelsels, blijft goud een waardevol bezit op onze planeet, zowel nu als in de verre toekomst.

Naast goud is zilver ook een bekend edelmetaal dat een eigen plaats inneemt in de wereld van waarde en investeringen. Voor diegenen die interesse hebben in fysiek zilver, is er een breed scala aan baren en munten beschikbaar, waardoor het toegankelijk is voor verschillende investeerders.

Het idee dat goud ooit zou kunnen opraken, brengt een gevoel van urgentie met zich mee.

Maar terwijl we ons bewust worden van de eindigheid van onze grondstoffen, blijft goud een baken van stabiliteit en waarde. Hoewel de voorraden langzaam afnemen, blijft de intrinsieke waarde van goud onaangetast. Dus, terwijl we ons richten op duurzame praktijken en alternatieve bronnen van waarde, kunnen we gerust zijn in de wetenschap dat goud, met zijn eeuwige glans en geschiedenis, altijd een gegeerd goedje zal blijven – vandaag, morgen en ver in de toekomst.