Skip to main content

De fascinerende wereld van de goudkoersgrafieken

Geschreven door: GoudAdvies.be

Publicatie datum: 10 oktober 2023

Laten we eens duiken in de fascinerende wereld van goudkoers grafieken en de technische analyse daarvan. Als u een gepassioneerde lezer, schrijver of wellicht reiziger bent, snapt u vast hoe belangrijk het is om de wereldwijde invloed en werking van de verschillende markten- zoals in ons geval de goudmarkt – te kunnen doorgronden.
Goudkoers grafieken zijn krachtige hulpmiddelen om de prijsbewegingen van goud in de loop van de tijd te begrijpen. Ze zijn van onschatbare waarde voor beleggers, handelaren en economen. Maar hoe lees je deze grafieken?


Support en resistance

Laten we eerst eens kijken naar twee fundamentele concepten: ‘support’ (steun) en ‘resistance’ (weerstand). Stel u voor dat de goudprijs omhoog en omlaag beweegt, net als een achtbaan. Support verwijst naar het punt waar de prijs lijkt te stoppen met dalen en een bodem bereikt. Het is alsof er een onzichtbare steun onder de prijs is die voorkomt dat deze verder zakt. Aan de andere kant hebben we resistance, wat het punt is waarop het stijgen van de prijs lijkt te stoppen en een plafond bereikt. Hier is het alsof er een onzichtbare kracht aan het werk is, die voorkomt dat de prijs verder omhoog gaat.
Hoe kunt u nu deze punten op een grafiek identificeren? U zult merken dat er punten zijn waar de goudprijs herhaaldelijk lijkt te stuiteren. Dit zijn de support- en resistance-niveaus. Het zijn de keerpunten waarop handelaren hun beslissingen nemen. Wanneer de prijs de support nadert, zullen sommigen denken dat het een goed moment is om aan te kopen, omdat ze geloven dat de prijs daar waarschijnlijk zal stijgen. Aan de andere kant, als de prijs de resistance nadert, zullen anderen dit weer beschouwen als een signaal om te gaan verkopen, omdat de prijs daar waarschijnlijk zal dalen.


Candlestick en moving averages

Naast support en resistance zijn er nog andere begrippen die meespelen, zoals ‘candlestick patronen’ en ‘moving averages’. Candlestick patronen zijn visuele weergaven van prijsbewegingen in een bepaalde periode. Ze helpen handelaren om keerpunten in de markt te herkennen. Moving averages zijn gemiddelden van de goudprijs over een bepaalde periode. Ze helpen bij het gladstrijken van de prijsvolatiliteit (de beweeglijkheid van een koers) en het identificeren van langetermijntrends. De volatiliteit wordt door beleggers gebruikt om het risico van een belegging in te schatten. Hoe hoger de volatiliteit, hoe sterker de schommelingen in prijs.


Fascinerende wereld

In de wereld van technische analyse draait alles om het begrijpen van deze grafieken en patronen om beslissingen te nemen over wat het juiste moment is om te kopen of te verkopen. Het is een fascinerende manier om de goudmarkt te verkennen en te begrijpen hoe prijzen worden beïnvloed door vraag en aanbod, economische gebeurtenissen en wereldwijde trends.
Wellicht zal deze kennis u ooit van pas komen om de goudmarkt enigszins te doorgronden en misschien zelfs verbanden te leggen tussen gebeurtenissen in de wereld en de goudprijs. Het is een boeiende wereld, waarbij elke grafiek een nieuw hoofdstuk is in het verhaal van de goudmarkt. Het lijdt in ieder geval geen twijfel dat ‘goud’ ons ook in de toekomst zal blijven aantrekken en fascineren, net zoals de afgelopen 4000 jaar.