Skip to main content

De verschillende kleuren van goud

Geschreven door: GoudAdvies.be

Publicatie datum: 13 juni 2024

Ga met ons mee op een glanzende reis en leer over de verschillende vormen en kleuren van goud, elk met zijn unieke eigenschappen en charme.

1. Geel Goud

Geel goud is de traditionele en meest herkenbare vorm van goud. Het wordt gemaakt door puur goud te mengen met koper en zink. De natuurlijke warme kleur komt het dichtst bij het pure goud dat in de natuur voorkomt.

Kleur: Warme, rijke gouden tint.

Zuiverheid: Verkrijgbaar in verschillende karaatgehaltes, zoals 18 karaat (75% goud) en 14 karaat (58.5% goud).

Gebruik: Populair voor sieraden zoals trouwringen en klassieke sieraden.

2. Wit Goud

Wit goud wordt gemaakt door puur goud te mengen met witte metalen zoals palladium, zilver of nikkel. Vervolgens wordt het vaak bedekt met een laagje rhodium om extra glans en bescherming te bieden.

Kleur: Helder wit, vergelijkbaar met platina.

Zuiverheid: Meestal in 18 karaat of 14 karaat.

Gebruik: Veel gebruikt in moderne en eigentijdse sieraden, en vaak een alternatief voor platina in trouw- en verlovingsringen.

3. Rosé Goud

Rosé goud krijgt zijn prachtige roze tint door puur goud te mengen met koper en soms een klein beetje zilver. Het kopergehalte geeft het zijn kenmerkende warme kleur.

Kleur: Zachte roze of roodachtige tint.

Zuiverheid: Verkrijgbaar in 18 karaat en 14 karaat.

Gebruik: Populair voor vintage en romantische sieraden, zoals verlovingsringen en armbanden.

4. Groen Goud

Groen goud, ook wel electrum genoemd, is een legering van goud en zilver, soms met kleine hoeveelheden koper. De kleur kan variëren van lichtgroen tot geelgroen, afhankelijk van de samenstelling.

Kleur: Subtiele groenachtige tint.

Zuiverheid: Minder gebruikelijk dan andere kleuren, maar beschikbaar in verschillende karaatgehaltes.

Gebruik: Vaak gebruikt in unieke en artistieke sieraden.

5. Blauw Goud

Blauw goud wordt gecreëerd door goud te legeren met indium of door een oxide laag van ijzer of gallium toe te voegen. Het resultaat is een opvallende blauwe kleur.

Kleur: Diep blauw.

Zuiverheid: Meestal in lagere karaatgehaltes vanwege de zeldzaamheid van de legering.

Gebruik: Wordt vaak gebruikt in zeer speciale en zeldzame sieraden.

6. Zwart Goud

Zwart goud wordt gemaakt door een speciaal proces waarbij goud wordt gelegeerd met kobalt en vervolgens wordt geoxideerd of gepatineerd om een zwarte afwerking te creëren.

Kleur: Diep zwart.

Zuiverheid: Verkrijgbaar in verschillende karaatgehaltes.

Gebruik: Populair in moderne en gedurfde sieradenontwerpen.

Elk type goud heeft zijn eigen unieke charme en toepassingen. Of je nu de klassieke uitstraling van geel goud verkiest, de moderne glans van wit goud, of de romantische tint van rosé goud, er is altijd een soort goud dat perfect bij jouw stijl past.

Bij Goudadvies staan we klaar om je te helpen bij het maken van de beste keuze, of je nu op zoek bent naar een investering of een bijzonder sieraad. Heb je vragen of wil je meer weten? Neem gerust contact met ons op!

Het Goudadvies Team

#Goudadvies #GoudSoorten #InvesterenInGoud #Sieraden #GoudTips #GeelGoud #WitGoud #RoséGoud #GroenGoud #BlauwGoud #ZwartGoud