Veilige opslag van edelmetalen
Geschreven door: GoudAdvies.be
U zult zich afvragen: als ik zilver- of goudbaren of zilveren of gouden munten koop, wáár moet ik ze dan opslaan? U hebt immers goud en/of zilver aangekocht, om enige zekerheid te hebben voor de toekomst; iets waar u altijd op kunt terugvallen. U heeft dan de garantie dat u overal ter wereld terecht kunt met het ‘verzilveren’ van uw spaarpotje.
Thuis bewaren van uw zilver- of goudschatten is uiteraard niet aan te raden met het oog op brand, diefstal of afpersing. Aangekochte baren en/of munten kunnen bijvoorbeeld onder uw naam worden opgeslagen in een bankkluis Nederland of België, maar ook in een douane-entrepot in Zwitserland. Bij edelmetaal dat in een douanedepot wordt opgeslagen, is bij de aan- en verkoop namelijk geen BTW verschuldigd. Andere beheersmaatschappijen bijvoorbeeld in Nederland, werken met een stichting derdengelden en hebben een vergunning van de AFM – de Autoriteit Financiële Markten – voor het aanbieden van zilver als beleggingsobject, in combinatie met opslag. Dat zijn betrouwbare, veilige en volledig gealloceerde methoden waarbij uw edelmetaal optimaal verzekerd is. De opslag vindt plaats conform wettelijke regels, eisen en zorgplicht. De Autoriteit Financiële Markten is een door de overheid ingestelde instantie, die toezicht houdt op de financiële marktsector, zoals op sparen, beleggen, verzekeren, lenen, pensioenen, kapitaalmarkten, assetmanagement en accountsorganisaties en verslaggeving. De AFM zorgt er als toezichthouder voor dat het publiek, het bedrijfsleven én de overheid vertrouwen houden in de financiële markten en dat de markten op een transparante en eerlijke manier werken.
Opslag in Zürich – Zwitserland
In Zürich Zwitserland vinden we de grootste opslagfaciliteit voor edelmetaal in Europa, namelijk Loomis International. Dit is een zeer zwaar beveiligde opslaglocatie, waar vele banken hun voorraad goud opslaan. De opslagfaciliteit biedt nog een ander voordeel, want Loomis is gesitueerd temidden van de dynamische wereldwijde handel in edelmetalen.
Opslag in Nederland
Een van de opslagen van edelmetaal in Nederland die het hoogste veiligheidsniveau heeft (K10) is Brink’s Global in Amsterdam. Het veiligheidsniveau is alleen vergelijkbaar maar dat van de Nederlandsche Bank (DNB). Ook elders in Nederland, zoals in Rotterdam, bestaan zwaar beveiligde locaties voor de opslag van goud en zilver. De Nederlandse Kluis (DNK) is de grootste aanbieder van externe kluizen in Nederland, met ruim 45 locaties. Vaak kunt er dezelfde dag nog terecht voor het huren van een kluis.
Opslag in België
U kunt ervoor kiezen om uw goud en/of zilver in een kluis bij een bank of bij een privaat kluizencomplex onder te brengen. Hou er rekening mee dat het niet altijd makkelijk is aan te tonen bij een verzekeringsmaatschappij, hoeveel goud en zilver u bewaarde in een kluis, op het moment dat een bank te maken krijgt met een inbraak of overval. Maar wellicht nog belangrijker: ook een bank kan failliet gaan, zoals we in het verleden hebben gezien. Dan wordt er een curator aan het werk gezet en totdat het faillissement is afgewikkeld, kunt u niet beschikken over uw bezittingen. En het is natuurlijk niet geheel ondenkbaar dat het moment dat een bank failliet gaat samenvalt met een moment waarop u uw bezittingen te gelde zou willen maken.
Er bestaan uiterst zwaar beveiligde kluizencomplexen in Europa, in een aparte atoomkelder, meters diep onder de grond, die zelfs bestand zijn tegen aanvallen met Scud-raketten. Gebouwen die zijn opgetrokken uit staal en gewapend beton dat vele meters dik is. Kogelwerend glas en zones en sluizen waar men zich doorheen moet werken voordat men bij het eigenlijke complex van kluizen kan komen. Ook nummerplaatherkenning wordt toegepast, zodat u met uw wagen het gebouw in kunt rijden via een dubbele sluizenschacht zodat u veilig én anoniem bij uw kluis terecht kunt.
Dus tja, honderd procent zekerheid is wellicht een utopie, maar dieven of overvallers moeten wel van extreem goede huize komen, om al die maatregelen te kunnen omzeilen…
Overige onderwerpen
-
Een ‘gouden’ deal
-
De bijzondere eigenschappen van goud
-
De ‘gouden’ encyclopedie, deel 2
-
De meest verkochte sieraden
-
Bizarre weetjes over goud
-
De ‘gouden’ encyclopedie, deel 6: Nog meer zilver!
-
De samenstelling van goud
-
De vraag of goud ooit kan opraken
-
Een nieuwe kans voor oude schatten: Verzilver uw oud goud!
-
‘Een dag met een gouden randje’
-
Een gouden toekomst
-
Gouden Dromen: Bijzondere daken met bladgoud over de hele wereld
-
Hoe staat het nu met de goudkoers?
-
De ‘gouden’ encyclopedie, deel 5: Zilver!
-
Niet alles goud wat er blinkt
-
Het woord “Goud” in verschillende talen
-
Hoe kan ik mijn gouden sieraden onderhouden?
-
Zilver als belegging
-
Ontdek waar het goud verborgen ligt
-
Goud: een veelgebruikt element in games
-
De ‘gouden’ encyclopedie, deel 4
-
Goud in architectuur: glansrijke geschiedenis en moderne meesterwerken
-
De fascinerende wereld van de goudkoersgrafieken
-
Diamanten
-
Het verschil tussen goud en eetbaar bladgoud