Skip to main content

De Koninklijke Munt van België

Geschreven door: GoudAdvies.be

Publicatie datum: 12 september 2023

Wist u dat de Koninklijke Munt van België, de KMB, 100% digitaal toegankelijk is? Dat betekent dat fabrikanten van juwelen zich elektronisch kunnen inschrijven, waardoor omslachtige briefwisselingen voortaan tot het verleden behoren. Zo kunnen o.a. de volgende acties online worden ondernomen:

  • Juwelenfabrikanten en handelskeurmeesters die al geregistreerd zijn, moeten de juistheid van hun gegevens controleren;
  • Nieuwe juwelenfabrikanten kunnen zich inschrijven met de online tool;
  • Nieuwe handelskeurmeesters zullen zich moeten inschrijven met de online tool;
  • Opkopers van edelmetalen kunnen zich registreren met de online tool;
  • Handelaren of kleinhandelaren die hun juwelen niet vervaardigen, hoeven zich niet langer in te schrijven bij het Waarborgregister van de Koninklijke Munt van België.

Iedere handelaar in edelmetalen is in België verplicht zich in te schrijven in het Waarborgregister van het waarborgkantoor van de Koninklijke Munt van België. Dat houdt ook in dat geen enkel werk dat uit edelmetalen is vervaardigd, op de Belgische markt verkocht mag worden die niet is ingeschreven in het Waarborgregister.


Muntslag uitbesteed aan Nederland

De Koninklijke Munt van België (KMB) is verantwoordelijk voor de bestelling van de circulatiemunten, het design, de kwaliteitscontrole en de screening van valse muntstukken. Daarnaast vertegenwoordigt de Koninklijke Munt de Belgische Staat op internationaal niveau. De muntslag en de commercialisatie zijn tot en met 31 december 2025 gegund aan de Koninklijke Nederlandse Munt. De Belgische koning blijft echter de uitgevende autoriteit. De opdracht tot het beheren van het waarborgkantoor voor edele metalen is toevertrouwd aan de KMB. Dit houdt onder andere in het bijhouden van de inschrijvingen in het Waarborgregister en het goedkeuren van stempelhandtekeningen.


Herdenkingsmunt 130 jaar Art Nouveau

Eind juni 2023 werd een werkelijk unieke herdenkingsmunt van 2 euro onthuld, welke volledig is gewijd aan Art Nouveau. Nog niet eerder werd in de Belgische numismatiek een 2 euromunt gewijd aan een kunststroming. Dit collectors item herdenkt op een bijzondere manier de Belgische Art Nouveau kunststroming, die dit jaar 130 jaar bestaat. De stroming ontstond in het hartje van Brussel en op de munt is een geveldetail (muurmozaïek) van het Huis van Eetvelde van Victor Horta te zien. Hij was één van de grondleggers van de Art Nouveau kunststroming. Art Nouveau is meer dan een stroming binnen de architectuur. Het is een totaalkunst, ook in het decoratieve, waarbij het geheel steeds voorop staat. De presentatie van de munt gebeurde dan ook niet geheel toevallig in het huis van Eetvelde.
Het ontwerp van de herdenkingsmunt laat heel mooi de symmetrie zien die zo kenmerkend is voor deze kunststroming, evenals de link met de natuur – een belangrijke inspiratiebron voor de Art Nouveau – door de elegante lijnen. Als u goed kijkt kunt u een irisbloem waarnemen; de link met de ontwerpster van de munt, Iris Bruijns. De oplage van de bijzondere munt is gelimiteerd op 75.000 exemplaren en de prijs is tien euro.