Skip to main content

Zilveren baren en munten

Geschreven door: GoudAdvies.be

Publicatie datum: 28 juli 2023

Waarom zilveren baren of munten kopen?

Een goede vraag! Is het kopen van zilveren baren of zilveren munten een slimme investering? Dat valt natuurlijk niet altijd van tevoren te voorspellen, maar doorgaans wordt het beleggen in zilver zeker gezien als een investering die aantrekkelijk is voor beleggers. De prijsbewegingen van de afgelopen jaren laten namelijk wel zien dat beleggingen in zilver zelfs beter kunnen renderen dan beleggingen in goud. Het aankopen van zilveren baren kan ook zakelijk gebeuren, waardoor u de BTW kunt terugvorderen. Zilverbaren zijn altijd nieuw gegoten en de samenstelling is tenminste 99,99 procent puur zilver.

Gecertificeerde leveranciers

Willen zilveren baren en munten wereldwijd goed verhandelbaar zijn, dan is het zaak dat ze afkomstig zijn van LBMA gecertificeerde leveranciers, zoals bijvoorbeeld Umicore en Remondis.
LBMA betekent ‘Londen Bullion Market Association’ en is de Branchevereniging voor de handel in goud en zilver (in Londen). Zij stellen standaarden op voor de raffinage en de handels- en gedragsregels. De LBMA is ook in het bezit van het intellectueel eigendom van de Londense goudfixing, maar het dagelijkse beheer van de LMBA Gold Price is echter uitbesteed aan de ICE Benchmark Administration, de IBA.  Dit is gebeurd nadat een groep deskundigen in februari 2014 tot de conclusie waren gekomen dat de (middag-) goudfixing al een jaar of tien werd gemanipuleerd door een bepaalde groep handelaren. Het werd een schandaal, naast het bekende LIBOR-schandaal en het Euribor-schandaal.

Welke zilverbaren zijn zoal te koop?

Wanneer u zich als leek gaat verdiepen in een investering in bijvoorbeeld zilveren munten of zilveren baren, dan kunt u zich al gauw enigszins verloren voelen door het enorme aanbod. U kunt uw keuze baseren op basis van het zilvergehalte, de prijs en/of het ontwerp. Er is echter ook online genoeg informatie te vinden over het potentiële rendement van de meest aantrekkelijke en gangbare zilveren baren en munten als belegging.

Bekende zilverbaren van LBMA-gecertificeerde leveranciers, zijn onder andere:

 • Zilverbaar 100 en 1000 troy ounce BTW-vrij Zwitserland
 • Zilverbaar 1000 troy ounce BTW-vrij Singapore
 • Valcambi CombiBar 100 x 1 gram zilverbaar, belast met 21% BTW
 • Remondis 250, 500 gram en 1 kilo zilverbaar, belast met 21% BTW
 • Umicore 50, 100, 250, 500 gram en 1 en 5 kilo zilverbaar, belast met 21% BTW

Wat zijn de bestsellers onder zilveren munten?

Zilveren munten die het goed doen bij beleggers zijn bijvoorbeeld:

 • Zilveren Wiener Philharmoniker
 • American Eagle Silver munt
 • Zilveren Canadese Maple Leaf
 • Zilveren Britse Britannia
 • Nederlands muntgeld, 72% zilver
 • Zilveren Australische Kangaroo
 • Chinese Zilveren Panda

Zekerheid door met LBMA-keurmerk

Het LBMA keurmerk is een keurmerk dat door de London Bullion Market Association verstrekt wordt; de internationale handelsvereniging die sinds 1987 de markt voor ongemunt goud en zilver vertegenwoordigt. Het keurmerk wordt uitsluitend verstrekt aan smelterijen die producten van edelmetaal zoals goud en zilver produceren, conform bepaalde kwaliteitseisen. De LBMA houdt wereldwijd een lijst (‘the Good Delivery List’)  bij van alle smelterijen die aan hun keurmerk voldoen. Om daarvoor in aanmerking te komen, moeten de bedrijven elk jaar een bepaald aantal kilo’s fijngoud en fijnzilver produceren. Wanneer u kiest voor een producent die LBMA gekeurd is, kunt u er als koper van verzekerd zijn dat uw goud- of zilverbaar geproduceerd is volgens de allerhoogste standaarden. Oftewel: u heeft honderd procent garantie dat het gewicht en het gehalte aan edelmetaal van uw aankoop klopt. Dat is een waarborg dat u waar ook ter wereld uw edelmetaal weer kunt verkopen, zonder dat dit onderworpen moet worden aan een kwaliteitstoetsing.

Op de website van de LBMA vindt u een lijst van alle LBMA-geaccrediteerde producenten, de hiervoor genoemde Good Delivery List.

NB: Bovenstaand artikel is ter informatie en aan de inhoud kunnen geen rechten worden ontleend. Raadpleeg altijd de juiste instanties voor de meest actuele wet- en regelgeving.