Skip to main content

Gouden Dromen: Bijzondere daken met bladgoud over de hele wereld

Geschreven door: GoudAdvies.be

Publicatie datum: 26 september 2023

Architectuur heeft altijd de verbeeldingskracht van de mensheid gevoed en sommige gebouwen tarten ook de zwaartekracht met hun prachtige ontwerpen en opvallende materialen. Een bijzonder fascinerend aspect van deze architectonische meesterwerken is het gebruik van bladgoud op daken. Bladgoud, met zijn glinsterende pracht en duizenden jaren oude geschiedenis, voegt een vleugje weelde en elegantie toe aan talrijke bouwwerken over de hele wereld. Hier volgt een kleine bloemlezing.

 1. Het Keizerlijke Paleis, Peking, China
  Het Keizerlijke Paleis, ook bekend als de Verboden Stad, is een icoon van de Chinese geschiedenis en cultuur. Het dak is bedekt met prachtige gele tegels en versierd met bladgoud. Dit gouden dak symboliseert de keizerlijke macht en was ooit het exclusieve voorrecht van de keizer.
 2. Het Koninklijk Paleis van Brunei, Bandar Seri Begawan
  Het Koninklijk Paleis van Brunei (een land op het eiland Borneo aan de Zuid-Chinese zee) is een adembenemend voorbeeld van de pracht en praal van de sultan van Brunei. Het dak is bedekt met maar liefst 22-karaats bladgoud, dat schittert onder de Aziatische zon.
 3. De Sint-Michielskathedraal, Kiev, Oekraïne
  De Sint-Michielskathedraal staat bekend om zijn schitterende gouden daken. Deze orthodoxe kathedraal is versierd met gouden koepels en kruisen, die opvallen tegen de blauwe lucht. Het goud symboliseert de heiligheid en glorie van het orthodoxe christendom.
 4. Het Dohany Street-synagoge, Boedapest, Hongarije
  De Dohany Street-synagoge, een van de grootste synagogen ter wereld, heeft een opvallend groen dak, dat eveneens bedekt is met bladgoud. Dit prachtige religieuze gebouw is een symbool van de rijke Joodse geschiedenis in Boedapest.
 5. Het Sheikh Zayed Grand Mosque, Abu Dhabi, Verenigde Arabische Emiraten
  Dit moderne meesterwerk van de islamitische architectuur heeft een indrukwekkend wit marmeren exterieur en schitterende gouden koepels. Het gebruik van bladgoud geeft de moskee een majestueuze uitstraling die past bij zijn naamgever, de oprichter en eerste president van de Verenigde Arabische Emiraten, Sheikh Zayed bin Sultan Al Nahyan.
 6. Het Colorado State Capitol, Denver, Verenigde Staten
  Het Colorado State Capitol is een ander opmerkelijk voorbeeld van een gebouw met een koepel die bedekt is met bladgoud. De iconische gouden koepel, die boven de stad Denver uittorent, is een symbool van de rijke geschiedenis en het erfgoed van de staat Colorado. Deze indrukwekkende koepel werd voor het eerst bedekt met 200 ounces (5,7 kilo) bladgoud in 1908 en is sindsdien een kenmerkend onderdeel geworden van de skyline van Denver. Voorheen was het dak van koper maar aangezien de staat nauwelijks een geschiedenis heeft van kopermijnen, werd onder publieke druk besloten over te gaan op bladgoud. Het goud dat wordt gebruikt op de koepel komt uit de buurt van Cripple Creek, Colorado, wat het een speciale lokale betekenis geeft. De schittering van deze gouden koepel weerspiegelt niet alleen de zonnestralen, maar ook de trots en de grootsheid van de staat Colorado. Het is een populaire toeristische attractie en een bron van trots voor de inwoners van Denver en de staat Colorado.

Deze slechts kleine greep uit de vele unieke gebouwen in de wereld die verrijkt zijn met bladgoud, illustreren de eeuwenoude menselijke drang naar schoonheid, grandeur en spirituele verheffing en spreken overal ter wereld tot de verbeelding. Ze herinneren ons er eens temeer aan dat architectuur niet alleen functioneel, maar ook een kunstvorm is die ons blijvend kan verwonderen en inspireren. Dus, de volgende keer dat u een gebouw met een gouden dak ziet, weet dan dat in elk glinsterend laagje een stukje bijzondere geschiedenis schuilt.