Skip to main content

Hoe kan ik mijn gouden sieraden onderhouden?

Geschreven door: GoudAdvies.be

Publicatie datum: 24 oktober 2023

Gouden sieraden zijn niet alleen vaak mooie pronkstukken, maar soms ook waardevolle erfstukken. Of u nu een schitterende gouden ring, een elegante ketting, of opvallende gouden oorbellen bezit, het is belangrijk om ze goed te onderhouden zodat ze hun schoonheid en glans behouden. We geven u hieronder enkele tips waarmee u uw gouden sieraden langdurig in topconditie houdt.

 1. Regelmatig reinigen
  Net als elk ander bezit hebben gouden sieraden aandacht en zorg nodig. Regelmatig reinigen is dan uiteraard de sleutel. Maar hoe? Een eenvoudige truc is om een mild afwasmiddel te mengen met lauwwarm water en uw sieraden voorzichtig te schrobben met een zachte tandenborstel. Spoel ze af met schoon water en dep ze droog met een zachte doek.
 2. Vermijd contact met chemicaliën
  Goud is duurzaam, maar het kan toch reageren op bepaalde chemicaliën. Vermijd het dragen van uw sieraden tijdens schoonmaaktaken, zwemmen in chloorwater of het aanbrengen van haarlak of parfum. Deze stoffen tasten de glans van uw gouden juwelen aan.
 3. Berg ze veilig op
  Wanneer u uw gouden sieraden niet draagt, berg ze dan veilig op. Bewaar ze in een speciaal sieradendoosje of zakje om krassen te voorkomen. U kunt ook een zachte doek tussen de sieraden leggen om wrijving en dus krassen te vermijden.
 4. Neem ze af bij activiteiten
  Hoewel goud robuust is, kan het nog steeds beschadigd raken bij bepaalde activiteiten. Neem uw sieraden dan ook af voordat u gaat sporten, zware klusjes doet of gaat slapen. Dit vermindert de kans op slijtage of vervormen, zoals bij een ring.
 5. Grootmoeder weet ook vaak raad
  De beste huishoudelijke tips komen toch vaak van onze oma’s. Een oud maar effectief huismiddeltje om gouden sieraden te laten glanzen, is een mengsel van water en zuiveringszout. Maak een pasta, wrijf dit voorzichtig op uw sieraden en spoel ze af met water. Een andere optie is om een beetje tandpasta (zonder schuurmiddelen) te gebruiken om uw goud op te poetsen.

  Het onderhouden van uw gouden sieraden vereist dus enige toewijding, maar het resultaat is dan ook de moeite waard. Met wat regelmatige zorg, bewuste opslag en het vermijden van contact met schadelijke stoffen, zullen uw gouden juwelen weer schitteren als waren ze fonkelnieuw; klaar om uw stijl en persoonlijkheid te accentueren. Dus, geef uw gouden sieraden de aandacht die ze verdienen en u zult beide weer stralen…