Een ‘gouden’ deal
Geschreven door: GoudAdvies.be
Al duizenden jaren lang investeren mensen met name in goud omdat het een waardevast edelmetaal is gebleken. Als belegger loopt u aanzienlijk minder risico door een deel van uw geld in goud om te zetten. De ervaring heeft geleerd dat noch oorlogen, noch economische crisissen van grote invloed zijn op de waarde van goud. In tegendeel; in tijden dat de waarde van aandelen en vastgoed daalt, kan goud zelfs juist méér waard worden. Dat maakt dat goud vaak gezien wordt als een veilige belegging.
Voorraad goud groeit amper
Wanneer u twijfelt of u wel moet investeren in goud omdat u niet weet of u het in de toekomst nog goed kunt verkopen, dan hoeft u zich daar weinig zorgen om te maken. Dat in tegenstelling tot aandelen of cryptomunten, waarvan de waardevastheid behoorlijk kan schommelen en onzeker is. De goudvoorraden in de wereld zijn namelijk de afgelopen jaren nauwelijks gegroeid terwijl de vraag is toegenomen door de groeiende welvaart. Het aanbod is dus min of meer gelijk gebleven, terwijl de vraag flink is toegenomen. Logisch gevolg: de waarde van goud is gestegen.
Is goud makkelijk te verkopen?
Wanneer de vraag groter is dan het aanbod, is het een wet van Meden en Perzen dat er altijd genoeg mensen klaar staan om uw goud over te nemen zodra u heeft besloten er afstand van te doen, om welke reden dan ook. Wilt u uw goud verkopen, ga dan langs bij een betrouwbare en ervaren goudhandelaar. Wel is het zaak dat u van tevoren zelf goed op de hoogte bent welk goud (goudbaren, goudstaven, oud goud, sloopgoud, gietresten, gouden tanden, sieraden, horloges, munten of gebruiksvoorwerpen) u in de aanbieding heeft.
Wat heeft u precies in huis?
Controleer eerst of het wel echt goud is, dat voorkomt teleurstelling. Als leek kunt u zelfs zonder professionele middelen al gauw echt van nep goud onderscheiden. Goud oxideert namelijk niet. Is er sprake van oxidatie op uw sieraden dan is het geen echt goud. Staat er “Amerikano” of “double” in uw sieraad, dan is het verguld en dus geen echt goud. Goud is van zichzelf een zacht materiaal dat makkelijk slijt. Is er sprake van kleurverschil op slijtageplekken, dan is het hoogstwaarschijnlijk ook geen echt goud.
Ziet u keurmerken of keurtekens?
Meestal is echt goud voorzien van een keurmerk of keurteken. In Nederland en België kent men hier wettelijke bepalingen voor. Goud mag alleen goud genoemd worden als het minimum wettelijke gehalte goud 14 karaat bedraagt. Sieraden van minder dan 14 karaat goud mogen bijvoorbeeld in Nederland niet verkocht worden onder de noemer ‘goud’. Online vindt u volop informatie over voorgeschreven keurmerken en keurtekens voor grote en kleine gouden voorwerpen van 14 karaat (585), 18 karaat (750), 20 karaat (833), 21,6 karaat (900) en 22 karaat (916).
Wees u ervan bewust dat door slijtage of ouderdom het oorspronkelijke keurmerk of keurteken wellicht vervaagd is; maar dat betekent niet dat het geen goud is! Wees alert op goud uit het buitenland, dat is vaak anders gemerkt en in sommige gevallen zelfs helemaal niet gemerkt.
Weeg uw goud
De waarde van uw goud hangt niet alleen van het aantal karaat af, maar ook van het gewicht. Is duidelijk van welk karaat goud uw sieraden of voorwerpen zijn, weeg ze dan per karaatgroep en noteer dit even. Hou er rekening mee dat alles wat geen goud is normaal gesproken door de inkoper verwijderd wordt. Stenen in sieraden tellen dus niet mee voor het gewicht, evenmin als het glas in het uurwerk van een horloge. Heeft u geen precisie weegschaal, weeg ze dan op een keukenschaal maar let op: deze zijn vaak niet heel erg nauwkeurig. U kunt uw goud ook meenemen naar de supermarkt en ze even onopvallend in een dun plastic zakje wegen op de groente- en fruitweegschaal.
Goudkoers
De inkoopwaarde hangt uiteraard af van de actuele goudkoers die per dag en zelfs per uur varieert. En natuurlijk mag de inkoper er ook iets aan verdienen. Inkopers die een reële en eerlijke prijs betalen, zitten meestal op een percentage van 90 tot 92% van de actuele goudkoers. Gouden munten worden vaak alleen apart als gouden munt ingekocht wanneer ze onbeschadigd zijn en dus ook weer als munt kunnen worden doorverkocht. Is er sprake van beschadigingen dan worden ze doorgaans als sloopgoud ingekocht om te kunnen omsmelten.
De gespecialiseerde goudinkoper zal uw goud meestal direct beoordelen en meteen de inkoopprijs voor u berekenen. Ook de uitbetaling gebeurt meestal direct ter plekke. En wanneer zowel inkoper als verkoper tevreden zijn, dan mogen we gerust stellen dat er sprake is van een ‘gouden’ deal.
Overige onderwerpen
-
Goud negatief in het nieuws
-
Welk type goud is het sterkst?
-
De betoverende band tussen goud en Sinterklaas
-
De donkere kant van goud
-
Het woord “Goud” in verschillende talen
-
De bijzondere eigenschappen van goud
-
Spaart u oude munten?
-
De gezondheidseffecten van zilver
-
Een ‘gouden’ deal
-
De hobby van metaaldetectie: Regels, opbrengsten en gebruik
-
Voordelen van BTW-vrij platina kopen
-
De meest verkochte sieraden
-
Hoe staat het nu met de goudkoers?
-
De duurste en meest unieke diamanten ter wereld
-
De kwaliteit van goud beoordelen: een gids voor investeerders.
-
Goud aan uw beleggingsprofiel toevoegen? Wij geven 7 overtuigende redenen.
-
Hoe kan ik mijn gouden sieraden onderhouden?
-
De ‘gouden’ encyclopedie, deel 4
-
Waarom kan goud zwart worden?
-
Zilver: de oorsprong en bewustwording over de nadelen
-
De vraag of goud ooit kan opraken
-
Ontdek de schitterende wereld van edelmetalen: Goud, Zilver, Platina en Palladium
-
Goud blijft bijzonder: De eeuwige glans van een tijdloos metaal
-
Schitterende goud- en diamantaccenten voor een luxe kerstmis
-
Goud komt letterlijk uit de lucht vallen