Skip to main content

Bizarre weetjes over goud

Geschreven door: GoudAdvies.be

Publicatie datum: 16 november 2022

Wist u dat goud een van de meest buigzame grondstoffen is? 1 Gram goud kan uitgestrekt worden over maar liefst 165 meter. Goud is ook een van de dichtste grondstoffen. Ter vergelijking: een biljartbal van goud weegt net zo veel als een baseball van lood. Ook ons eigen lichaam bevat goud, weliswaar niet genoeg om van een goudmijn te spreken maar toch: gemiddeld bevat ons bloed zo’n 0,2 milligram aan goud. De duurste gouden munt die ooit ter wereld geveild is, is de St. Gaudens Double Eagle van 20 dollar. In 1933 bracht deze munt de lieve som van 7,6 miljoen dollar op. Een ton aan afgedankte mobieltjes bevat zo’n 31 gram goud. Massa is kassa dus. In Australië heeft men een gouden munt die een nominale waarde heeft van let wel: 1 miljoen Australische dollars. En het is ook nog eens een wettig betaalmiddel. Benieuwd wie daar van terug heeft.


In 1912 was je een spekkoper als je een gouden Olympische medaille won. Die bestond namelijk uit puur goud. Tegenwoordig zit er slechts 1,34% goud in, niet meer dan een grammetje of 6.


Zuid-Afrika bezit nog steeds de op twee na grootste goudreserves ter wereld.
In 2015 werd er per uur meer staal geproduceerd dan al het goud dat ooit ter wereld werd gemijnd. Goud is niet alleen zeldzaam op aarde, maar ook in het heelal. In tegenstelling tot koolstof of ijzer, wordt goud namelijk niet gecreëerd in een ster.
En er zijn nog verborgen goudschatten te delven voor de liefhebber: nabij de Caraïben, dicht bij Colombia ligt een Spaans schip dat zonk met een waarde van naar schatting nu 4 tot 17 miljard goud en zilver aan boord. De San José ging op 8 juni 1708 met 600 mensen aan boord ten onder. Niet alleen goud en zilver, maar ook een grote lading edelstenen maakt het de grootste gezonken schat ter wereld ooit. Ze noemen het ook wel de heilige graal onder de scheepswrakken. Het schip behoorde tot de vloot van koning Filips V van Spanje. In 1708 was het oorlog in Europa en de Britten probeerden te voorkomen dat Spaanse schepen de oceaan overstaken met goud en zilver om de oorlog te financieren. De Britten aasden zelf op de buit, maar door een explosie tijdens de aanval, verging het schip met man, muis én waardevolle lading en zonk voor eeuwig (?) naar de bodem van de oceaan. Het spreekt voor zich dat de strijd om het rechtmatige eigendom nog niet gestreden is. Voor de kust van Colombia zouden naar verluidt nog een stuk of 1200 van dergelijke schepen liggen…


In het jaar 560 vóór Christus werden de eerste goudmunten als geld gebruikt en ook in de bijbel wordt goud al meer dan 400 keer benoemd. De grootste goudstaaf ter wereld, die ook meteen het zwaarst is, kunt u bewonderen bij de Toi Gold Mine in Japan. De goudbaar werd door een dochteronderneming van Mitsubishi gemaakt, meet 45,5 x 22,5 x 17 centimeter met een gewicht van 250 kilo.
En tot slot nog deze: ieder jaar dat u uw trouwring draagt, verdwijnt er gemiddeld 6 milligram goud van de ring. Dit komt op de grond terecht of wordt meegevoerd met de wind. Eén ding staat wel vast: over goud raakt de mensheid nooit uitgepraat.