Skip to main content

De kwaliteit van goud beoordelen: een gids voor investeerders.

Geschreven door: GoudAdvies.be

Publicatie datum: 28 maart 2024

In de wereld van investeringen en sieraden is goud altijd een waardevolle en begeerde grondstof geweest. Het bezitten van hoogwaardig goud is essentieel, of u nu een investeerder bent die op zoek is naar een solide belegging of een liefhebber van fijne sieraden. Maar hoe kunt u de kwaliteit van goud eigenlijk beoordelen? In deze blog duiken we dieper in op enkele cruciale factoren om de kwaliteit van goud te bepalen.

Kijk naar het karaatgehalte

Het karaatgehalte is een belangrijke maatstaf voor de zuiverheid van goud. Zuiver goud heeft een karaatgehalte van 24 karaat, wat betekent dat het voor 99,9% uit goud bestaat. Echter, goud wordt vaak gelegeerd met andere metalen om de hardheid te verbeteren. Bijvoorbeeld, 18 karaat goud bestaat voor 75% uit goud en 25% uit andere metalen. Hoe hoger het karaatgehalte, hoe zuiverder het goud en hoe hoger de waarde.

Zoek naar keurmerken

In veel landen worden gouden voorwerpen gekeurd en voorzien van een keurmerk dat de zuiverheid van het goud aangeeft. In Nederland bijvoorbeeld, wordt goud gekeurd en voorzien van een stempel die het karaatgehalte aanduidt. Dit kan variëren van 9 karaat tot 24 karaat, afhankelijk van de zuiverheid van het goud. Het is belangrijk om deze keurmerken te controleren bij het kopen van goud.

Let op het gewicht

Een andere factor om rekening mee te houden bij het beoordelen van de kwaliteit van goud is het gewicht. Gouden voorwerpen worden vaak verkocht op basis van hun gewicht in troy ounces. Hoe zwaarder het goud, hoe meer waarde het vertegenwoordigt. Het is daarom belangrijk om het gewicht van het goud te controleren bij aankoop, om ervoor te zorgen dat u waar krijgt voor uw geld.

Overweeg de herkomst

De herkomst van het goud kan ook een indicatie zijn van de kwaliteit ervan. Goud dat afkomstig is van gerenommeerde mijnen en producenten staat vaak bekend om zijn hoge zuiverheid en kwaliteit. Het is daarom aan te raden om goud te kopen van betrouwbare en gerespecteerde bronnen om de kwaliteit te waarborgen.

Het beoordelen van de kwaliteit van goud vereist enige kennis en aandacht voor detail. Door te letten op bovengenoemde factoren, kunt u een beter inzicht krijgen in de zuiverheid en waarde van het goud dat u overweegt te kopen. Bij het investeren in goud of het kopen van gouden sieraden is het altijd verstandig om advies in te winnen bij een professionele goudhandelaar of juwelier om ervoor te zorgen dat u een hoogwaardig en waardevol product ontvangt.