Skip to main content

De ‘gouden’ encyclopedie, deel 1

Geschreven door: GoudAdvies.be

Publicatie datum: 30 november 2022

Onze klanten stellen ons vaak allerlei vragen die betrekking hebben op goud. Over gouden munten, gouden baren, gouden tientjes, dentaal goud, beleggingsgoud; goud gehaltes etc. We zetten de meest gestelde ‘gouden’ vragen voor u op een alfabetisch rijtje.

 • Beleggingsgoud
  Beleggingsgoud is een vorm waarmee u – vaak in fysieke vorm – vermogen kunt beleggen in het edelmetaal goud. Dat kan zowel in gouden munten als in goudbaren. Doe dit alleen via een erkende en betrouwbare goudhandelaar.
 • Certificaat bij goudbaren
  Dat u een certificaat bij een goudbaar krijgt, is helaas geen enkele garantie dat uw goudbaar echt is. Helaas zien we maar al te vaak dat dergelijke certificaten minutieus worden nagemaakt. Wilt u ooit weer verkopen, dan zal de goudhandelaar uitsluitend het goud analyseren en beoordelen, en nooit het certificaat!
 • Dentaal goud
  Tandartsen hebben regelmatig goud of een ander edelmetaal – zogenaamd dentaal afval – over na een behandeling. Soms komen er louche inkopers langs die dit afval wel tegen een ‘eerlijke’ prijs willen innemen. Een erkende en betrouwbare goudhandelaar, zal nooit langs de deuren gaan.
 • Edelmetalen
  Edelmetalen zijn metalen die niet of slechts zeer gering aangetast kunnen worden door oxidatie. De bekendste edelmetalen zijn goud, zilver, platina en palladium. Goud zal nooit reageren op water en zuurstof, waardoor het een geschikt metaal is voor industriële toepassingen, sieraden, tanden en munten.
 • Fijngoud
  Fijngoud is puur goud van 24 karaat, oftewel goud met de aanduiding 999. Elk karaat goud bestaat uit een percentage fijngoud. Hoe hoger het karaat, des te zuiverder het goud is. Fijngoud komt bijna nooit voor in sieraden; goudbaren en sommige beleggingsmunten zijn gemaakt van puur goud.
 • Goud
  Goud is een scheikundig element (AU – Aurum – met atoomnummer 79), ontstaan in de natuur. Het kan tot op heden niet door mensenhanden geproduceerd worden.  et Oxidatie heeft geen invloed op goud en goud verkleurt of roest dus nooit. Goud geleidt zeer makkelijk elektriciteit en warmte. Goud is erg zacht en kan makkelijk bewerkt worden. Sinds mensenheugenis wordt goud als uiterst waardevol gezien.
 • Goudbaren
  Goudbaren zijn blokken of blokjes zuiver goud, met de aanduiding 999, die gesmolten zijn door een erkende, gecertificeerde smelter. Goudbaren zijn er in diverse groottes en gewichten, vanaf 1 gram tot 12,5 kilo. Er moet altijd een naam en logo van de producent op staan, de zuiverheidsaanduiding (999 of 9999, 999,0 of 999,9) en soms het gewicht en de vermelding Goud/Gold. Zo is de herkomst altijd te achterhalen en u zeker weet dat het om zuiver goud gaat.
 • Goudgehalte aanduidingen
  Vaak klopt de aanduiding van het goudgehalte in sieraden of voorwerpen, maar soms kan er (meestal in het buitenland) gerommeld oftewel gefraudeerd worden met het inslaan van de cijfers en dus het werkelijke goudgehalte.
  karaat goud                         wordt aangeduid met        
  8 karaat goud of 8 kt                       333
  14 karaat goud of 14 kt                  585
  18 karaat goud of 18 kt                  750
  20 karaat goud of 20 kt                  833
  21.6 karaat goud of 21.6 kt           900
  22 karaat goud of 22 kt                  916
  24 karaat goud, zuiver goud          999 (zit nooit in sieraden)

De keurmerken of tekens zijn ingevoerd ter bescherming van de consument, als een waarborg van de echtheid, maar worden helaas niet overal ingeslagen.

 • Goud inkopen
  Zoek altijd een vertrouwd en betrouwbaar adres voor uw goudinkoop. Voorbeelden goudinkoop zijn gouden sieraden, munten, tanden of dentaal afval, maar ook goud uit de industrie. Uiteraard geldt dat ook voor zilver, platina en palladium, de andere edelmetalen. Inkoopprijzen zijn afhankelijk van gewicht, gehalte en dagkoersen.

Heeft u een bijzondere vraag over goud? Stel hem gerust; wij zijn heel benieuwd!

Volgende week meer begrippen in onze ‘gouden’ encyclopedie!