Skip to main content

Ontdek waar het goud verborgen ligt

Geschreven door: GoudAdvies.be

Publicatie datum: 14 mei 2024

Goud, het glanzende symbool van rijkdom en welvaart, heeft door de eeuwen heen de verbeelding van mensen gevangen. Maar waar vind je eigenlijk veel goud? En waar kun je dit kostbare metaal uit halen?

1. Goudaderen: De schatkisten van Moeder Aarde

Een van de meest voorkomende natuurlijke vormen waarin goud wordt aangetroffen, zijn goudaderen. Deze aderen, gevormd door geologische processen over miljoenen jaren, bevatten concentraties van goud die mijnwerkers al eeuwenlang naar afgelegen plekken hebben geleid, in de hoop hun fortuin te vinden. Gebieden zoals de Witwatersrand in Zuid-Afrika en de Carlin Trend in Nevada, VS, staan bekend om hun overvloed aan goudaderen.

2. Rivierafzettingen: Goud in de stroom

Een andere belangrijke bron van goudwinning zijn rivierafzettingen. Goud wordt door de stroming van rivieren meegevoerd en afgezet in rivierbeddingen en grindbanken. Dit maakt rivieren en beken populaire locaties voor goudzoekers over de hele wereld. Gebieden zoals de Klondike in Canada en de Yuba River in Californië zijn legendarisch geworden om hun goudrijke wateren.

3. Placer Afzettingen: Goud onder de oppervlakte

Placer afzettingen zijn een type goudafzetting dat zich bevindt in sedimentaire bodems, zoals grindbedden en alluviale vlaktes. Deze afzettingen kunnen zowel in rivierbeddingen als op het land worden gevonden. Door middel van mijnbouwtechnieken zoals pannen, zeven en sluisboxen kunnen goudzoekers gouddeeltjes uit deze afzettingen halen. Gebieden zoals de Witwatersrand Basin in Zuid-Afrika en de Yukon in Canada zijn bekend om hun rijke placer afzettingen.

4. Goudhoudend Gesteente: Goud in de rotsen

Naast alluviale afzettingen wordt goud ook gevonden in goudhoudend gesteente, zoals kwartsaderen en pyrietaders. Deze goudhoudende gesteenten vereisen vaak geavanceerde mijnbouwtechnieken, zoals diep boren en ondergrondse mijnbouw, om het goud te ontginnen. Bekende goudhoudende gesteenten zijn onder meer de Witwatersrand Basin in Zuid-Afrika en de Carlin Trend in Nevada, VS.

5. Goud in thuisapparatuur: kleine hoeveelheden van kostbaar metaal

Veel elektronische apparaten bevatten kleine hoeveelheden goud in hun printplaten en connectoren (oude mobiele telefoons, computers en televisies). Sieraden en horloges, voornamelijk van hoogwaardige en luxe merken, hebben vaak gouden onderdelen (zoals sluitingen). Audio- en videokabels hebben soms vergulde connectoren. Contacten van batterijen, zoals knoopcelbatterijen en batterijen voor horloges, kunnen kleine hoeveelheden goud bevatten en tenslotte is er nog medische apparatuur. Sommige medische apparaten, zoals pacemakers en gehoorapparaten bevatten goud vanwege de compatibiliteit en duurzaamheid van het metaal.

De hoeveelheden goud zijn over het algemeen klein, maar het kan toch de moeite waard zijn om oude apparaten te recyclen om waardevolle metalen terug te winnen, niet alleen vanuit milieuvriendelijk oogpunt maar ook voor een kleine financiële beloning.

Goud is overal om ons heen.