Skip to main content

Hoe staat het nu met de goudkoers?

Geschreven door: GoudAdvies.be

Publicatie datum: 29 augustus 2023

De goudmarkt heeft van oudsher altijd een speciale aantrekkingskracht gehad voor investeerders en analisten en de huidige goudkoers is daarop geen uitzondering. De afgelopen jaren is de goudprijs gestaag gestegen, op een daling eind 2020-begin 2021 na. Naast vraag en aanbod, zijn uiteenlopende factoren van invloed op de goudkoers. De koersbewegingen fluctueren per uur en hebben ook een sterk psychologisch aspect. De koers reageert onder andere op speculatie en politieke en economische onrust. Zodra het vertrouwen van beleggers afneemt, zoals tijdens een politieke of economische crisis, worden edelmetalen populair en dat kan een snel stijgende koers tot gevolg hebben.


Vraag en aanbod en andere factoren

De goudkoers is eigenlijk het bedrag dat de kopers er op dat moment voor over hebben en wat de verkopers er minimaal voor willen ontvangen. Op dit moment (we schrijven september 2023) schommelt de goudkoers rond de € 1.800 per Troy ounce (‘OZ’, de belangrijkste gewichtseenheid, gelijk aan 31,1 gram). De koersen zijn 24 uur per dag in elke valuta af te lezen. Een van de belangrijkste factoren die de stijging de laatste jaren veroorzaakte, is de aanhoudende bezorgdheid over de economische gevolgen van de wereldwijde coronapandemie. Beleggers zoeken zoals gezegd traditioneel hun toevlucht in goud als een soort veilige haven in tijden van onzekerheid. Bovendien draagt de angst voor inflatie bij aan de aantrekkingskracht van goud als een ‘hedge’ tegen het verlies aan koopkracht. Hedgen of hedging is het (geheel of gedeeltelijk) afdekken van een financieel risico van een investering door middel van een andere investering.


Naarmate de economieën wereldwijd herstellen en monetaire beleidsmakers hun ‘koers’ bijstellen, zijn de verwachtingen voor de goudkoers in de nabije toekomst enigszins verdeeld. Tussen begin 2023 en begin mei, stegen de goudprijzen nog met 13%. Sindsdien lijkt het wat te stagneren. Het lijkt erop dat beleggers niet meer staan te springen om goud aan te kopen op de huidige niveaus; en dat komt waarschijnlijk omdat de prijzen relatief dicht bij de hoogste prijs aller tijden liggen. Zouden de prijzen dalen, dan zou het kunnen dat het huidige niveau in meer dan 5 jaar niet meer gehaald wordt. Analisten verwachten dat in het vierde kwartaal van 2023 een recessie inzet en dat de rente in het eerste kwartaal van 2024 wordt verlaagd. De goudprijsverwachting voor 2024 is nu naar beneden bijgesteld naar 2.000 USD per ounce, tegen 2.200 USD eerder.


Het is daarnaast belangrijk om rekening te houden met andere factoren die de goudkoers kunnen beïnvloeden, zoals geopolitieke spanningen, valutaschommelingen en technologische ontwikkelingen. Denk daarbij aan de toenemende vraag naar duurzame technologieën zoals zonnepanelen en elektronica die de vraag naar goud als industrieel materiaal aanwakkeren, wat op zijn beurt de prijs uiteraard kan beïnvloeden.


Goud blijft in de picture

Kortom, de goudkoers weerspiegelt de complexe interactie van verschillende economische en geopolitieke factoren. Hoewel de toekomst van de goudprijs ongewis blijft, is het duidelijk dat goud zijn rol als waardeopslag en diversificatiemiddel in beleggingsportefeuilles zal behouden. Beleggers doen er echter goed aan waakzaam te blijven en zich bewust zijn van de volatiliteit van de markt, terwijl ze de ontwikkelingen in de wereldeconomie nauwlettend volgen om weloverwogen beslissingen te kunnen nemen.