Skip to main content

Het verschil tussen goud en eetbaar bladgoud

Geschreven door: GoudAdvies.be

Publicatie datum: 5 juni 2024

Vandaag duiken we in de fascinerende wereld van goud en bladgoud, met een speciale focus op eetbaar bladgoud. Wat is het verschil tussen deze twee vormen van goud en hoe wordt bladgoud gebruikt in de culinaire wereld?

Wat is goud?

Goud is een kostbaar metaal dat al duizenden jaren wordt gewaardeerd om zijn schoonheid, zeldzaamheid en duurzaamheid. Het wordt vaak gebruikt voor sieraden, munten en als investeringsmiddel. Goud heeft een unieke glans en is bestand tegen corrosie en oxidatie, wat het tot een duurzame keuze maakt voor diverse toepassingen.

Wat is bladgoud?

Bladgoud is goud dat extreem dun is gehamerd, vaak tot slechts een paar micrometers dikte. Het wordt voornamelijk gebruikt voor decoratieve doeleinden, zoals vergulden (het bedekken van oppervlakken met een dun laagje goud). Bladgoud kan in verschillende karaten komen, waarbij 24-karaats goud het puurste is.

Eetbaar bladgoud

Eetbaar bladgoud is speciaal vervaardigd om veilig te kunnen worden geconsumeerd. Het bestaat meestal uit 22- tot 24-karaats goud en is vrij van schadelijke stoffen. Het wordt vaak gebruikt in de culinaire wereld om een vleugje luxe en verfijning toe te voegen aan gerechten en dranken. Hoewel het geen smaak toevoegt, zorgt het voor een visueel spectaculaire presentatie.

De verschillen tussen goud en eetbaar bladgoud:

  • Zuiverheid en veiligheid: Gewoon goud kan onzuiverheden bevatten en is niet veilig voor consumptie. Eetbaar bladgoud daarentegen is puur en vrij van toxische elementen.
  • Dikte en vorm: Gewoon goud wordt gebruikt in massieve vormen zoals sieraden en munten. Bladgoud is extreem dun en delicaat, speciaal ontworpen voor decoratieve toepassingen.
  • Gebruik: Gewoon goud wordt gebruikt voor investeringen en sieraden, terwijl bladgoud, vooral de eetbare variant, wordt gebruikt om een luxe uitstraling aan voedsel en dranken te geven.

Toepassingen van eetbaar bladgoud

  • Culinaire decoratie: Eetbaar bladgoud wordt vaak gebruikt om desserts, chocolade, taartjes en andere zoetigheden te versieren. Het voegt een visueel aantrekkelijke en luxueuze touch toe die indruk maakt op gasten.
  • Dranken: Luxe cocktails en champagne worden soms gegarneerd met een flinterdunne goudvlok of een goudlaagje, wat een extravagante uitstraling geeft aan speciale gelegenheden.
  • Gastronomische ervaringen: High-end restaurants en patisserieën gebruiken eetbaar bladgoud om hun gerechten naar een hoger niveau te tillen. Het wordt vaak gecombineerd met andere hoogwaardige ingrediënten om een onvergetelijke eetervaring te creëren.
  • Evenementen en vieringen: Bij bruiloften, jubilea en andere speciale evenementen wordt eetbaar bladgoud gebruikt om een feestelijke en luxe sfeer te creëren. Het kan worden aangebracht op taartlagen, petit fours en andere feestelijke lekkernijen.

Met glanzende groet,

Het Goudadvies Team