De ‘gouden’ encyclopedie, deel 4
Geschreven door: GoudAdvies.be
Het houdt niet op, goud (en niet te vergeten platina en zilver); wij raken er nooit over uitgepraat!
Edelmetalen die al sinds het ontstaan van onze planeet aarde aanwezig zijn. Zo ontstond goud in het heelal door een botsing van neutronensterren en kwam zo in de gesmolten kern van de aarde terecht. Fascinerend toch? En platina, is dat het edelste van alle edele metalen… of?
- Platina
Platina staat bekend als het zuiverste, duurzaamste en meest zeldzame edelmetaal ter wereld. Maar wat is het eigenlijk? Het is een scheikundig element met het symbool Pt en atoomnummer 78. Een van nature wit edelmetaal waarvan het zuiveringsproces 5 tot 6 maanden in beslag neemt. Het smeltpunt is hoog: 1772 °C. Zuid-Afrika is goed voor 68% van de wereldproductie, gevolgd door Rusland en Zimbabwe. Door de hogere dichtheid is er meer platina nodig om een ring van dezelfde grootte te maken als een gouden ring. De productie is arbeidsintensiever en vraagt meer vakkennis. Platina sieraden bestaan voor 85 à 99% uit zuivere platina, aangevuld met bijv. iridium, ruthenium of kobalt. Staat er 900 in een platina ring, bevalt hij 90% zuiver platina. Platina verliest nooit zijn kleur, in tegenstelling tot wit goud. In de oorlog stonden veel mensen vrijwillig hun platina sieraden af voor militaire toepassingen, vanwege zijn duurzaamheid. - Rood goud
What’s in a name? De naam zegt het al inderdaad: Rood goud is goud met een rode kleur…
Het goud dat in rood goud zit, is echter exact hetzelfde als het goud dat in geel of in wit goud zit. Een sieraad van goud is namelijk nooit 100% van goud – dan zou het namelijk veel te zacht zijn – maar er worden metalen als zilver, koper en nikkel aan toegevoegd. Zo bestaat bijvoorbeeld 14-karaats goud uit 58,5% puur goud en de rest, 41,5%, is dus géén goud. Wil men rood goud produceren, dan wordt meer koper dan nikkel toegevoegd, en dat is dan ook de reden dat het goud roder is. Het aandeel goud blijft in rood goud dus hetzelfde, maar door het maken van een legering (dat is de toevoeging van andere metalen), wordt de kleur van het goud beïnvloed. Sommige mensen denken dat hoe roder het goud is, hoe meer (of minder) goud een sieraad bevat. Dat is dus een fabeltje, want de rode kleur van het goud staat in geen relatie tot de zuiverheid. Goud dat in sommige landen, zoals bijvoorbeeld Turkije of Suriname wordt verhandeld, is vaak roder maar lang niet altijd. En dat betekent dus ook niet dat rood goud per definitie uit een van die landen afkomstig is. - Sloopgoud
Sieraden of voorwerpen van goud die oud, kapot of helemaal versleten zijn, noemt men sloopgoud. Het goud van sloopgoud is niet anders van samenstelling dan nieuw goud; het is immers alleen een aanduiding voor de staat waarin het gouden voorwerp of sieraad zich bevindt. Ook de waarde van sloopgoud is niet anders dan van ‘nieuw’ goud. Sloopgoud wordt door inkopers vaak en graag ingekocht tegen actuele dagkoersen. De koers van goud fluctueert door diverse factoren, zoals vraag en aanbod, economie, koers van de dollar, politieke onrust en oorlogen, geldontwaarding (oftewel inflatie) en de overheid. Sloopgoud wordt later vaak omgesmolten (‘gesloopt’). Gouden munten en baren worden meestal niet omgesmolten, want deze vormen van goud zijn gestandaardiseerd, hetgeen betekent dat exact bekend is hoeveel zij wegen en hoe hoog het goudgehalte is.
Wit goud
Wit goud komt als metaal in deze vorm niet in de natuur voor. Goud dat in de natuur wordt gevonden, is namelijk ALTIJD geel van kleur. Wit goud wordt door de mens wit gemaakt. Het is namelijk een samenstelling – oftewel – legering – van geelgoud met zilver, palladium en soms ook koper. Er kunnen grote verschillen in zowel kleur als prijs van wit goud bestaan omdat wit goud op diverse manieren kan worden gelegeerd. Een voorbeeld daarvan is rhodineren. In dat geval wordt een gouden sieraad verguld met een dun laagje Rhodium; een wit edelmetaal. Hierdoor krijgt het sieraad dus een witte goudkleur. Nadeel is wel dat het buitenste laagje er na enige tijd, of bij intensief gebruik, van af kan slijten. Een andere methode is legering met veel zilver of nikkel. In de legering wordt dan een grotere hoeveelheid dan anders aan zilver of nikkel toegevoegd. Dat zijn beide witte metalen, waardoor de goudkleur zijn witte uiterlijk verkrijgt. Het aandeel goud in de legering blijft hetzelfde goud van bijv. 14 of 18 karaat.
Wist u overigens, dat er naast de meest bekende kleuren goud (geel, rood en wit) er nog andere kleuren goud bestaan? Ja echt! Groen goud, paars goud en blauw goud bestaan ook! De kleuren ontstaan allemaal op dezelfde wijze: door het goud met andere (edel)metalen te mengen.
Is wit goud meer waard dan geel goud?
Het goud in wit goud is niet anders als goud van andere kleuren; dat maakt dus geen verschil voor de waarde. Wit goud van 14 karaat is niet anders dan geel goud van 14 karaat en heeft dus dezelfde waarde. Soms worden mensen op het verkeerde been gezet, doordat sieraden van wit goud vaak iets duurder zijn dan sieraden van geel goud. Dat zit hem echter niet in het aandeel aan goud, maar in het arbeidsproces. Het is immers meer werk om wit goud te maken door de legeringen en die prijs vindt u uiteraard terug in het eindproduct; het wit gouden sieraad. Wilt u wit goud verkopen, dan krijgt u er helaas niet méér voor terug dan voor geel of rood goud, of welke andere kleur goud ook. Het (sloop)goud dat wordt ingekocht wordt immers weer omgesmolten en dan gaat het puur om de prijs van het metaal.
Overige onderwerpen
-
Een ‘gouden’ deal
-
Stijgt de goudprijs? Profiteren en meedoen: zo doe je dat (deel 1)
-
Ontdek waar het goud verborgen ligt
-
Mijlpalen die een vleugje goud of diamant verdienen!
-
Het woord “Goud” in verschillende talen
-
De bijzondere eigenschappen van goud
-
Een gouden toekomst
-
De betoverende band tussen goud en Sinterklaas
-
Hoe ontstaat goud eigenlijk?
-
Zilveren baren en munten
-
Goud: een veelgebruikt element in games
-
De pracht van diamanten (Deel 3) – Een verkenning van diamanttypen en zeldzame kleuren
-
De ‘gouden’ encyclopedie, deel 2
-
De duurste en meest unieke diamanten ter wereld
-
De laatste ontwikkelingen in de wereld van goud
-
Het goud van de farao’s
-
Waar moet u op letten als u goud verkoopt?
-
De ‘gouden’ encyclopedie, deel 4
-
Goud in de middeleeuwen
-
‘Een dag met een gouden randje’
-
De ‘gouden’ encyclopedie, deel 5: Zilver!
-
De Pracht van Diamanten (Deel 2) – Diamantvormen
-
Gouden Dromen: Bijzondere daken met bladgoud over de hele wereld
-
Goud veilig en slim bewaren
-
De samenstelling van goud