Skip to main content

De bijzondere eigenschappen van goud

Geschreven door: GoudAdvies.be

Publicatie datum: 19 augustus 2022

Goud is het meest buigzame, maar ook het meest kwetsbare onder de metalen. Eén ons goud (met een gewicht van 28 gram) kan afbreken en verspreiden over maar liefst 300 vierkante meter. Goud kan primawarmte en elektriciteit geleiden en zal niet verweren onder invloed van lucht of andere chemische stoffen. Wanneer goud fijn verdeeld is, kan het ook zwart, groen of paars van kleur zijn.

Kent u de chemische eigenschappen van goud?

De goudverbindingen die het meeste voorkomen zijn goud chloride (AuCl3) en goudachtig zuur (HAuCl4).Een mengseltje van één deel salpeterzuur met drie delen zoutzuur noemt men aqua regia, omdat het goud oplost. Wist u overigens dat goud ook voorkomt in zeewater, maar dat er (nog) geen effectief economische haalbaar proces is ontdektwaarmee men het kan onttrekken aan de zee?

Atoomnummer79
Atoommassa196,9655 g.mol-1
Elektronegativiteit2,4(volgens Pauling)
Dichtheid19,3 g.cm-3 bij 20°C
Kookpunt2000 °C
Smeltpunt1062 °C
Vanderwaalstraal0,144 nm
Isotopen1
Ionstraal0,137 nm (+1)
Elektronen Schil[ Xe ] 4f14 5d10 6s1
Energie 1eionisatie888 kJ.mol-1
Energie 2eionisatie1974,6 kJ.mol-1
Standaard potentiaal+1,68 V ( Au+/ Au )

Het effect van goud op uw gezondheid

Inademing van goudstof kan irritatie veroorzaken wanneer iemand daaraan langdurig of in grotere hoeveelheden wordt blootgesteld. Het inslikken van goud heeft voor zover wij wetengeen effect op de gezondheid. Op de huid en de ogen kan goud irritatie en allergische reacties veroorzaken. Tegenwoordig kun je goudvlokjes vinden in allerlei fancy drankjes, maar aan goud worden ook geneeskrachtige capaciteiten toegekend. Zo zou colloïdaal goud een goed vervoersmiddel zijn voor medicijnen, omdat het goud zich zou hechten aan kankertumoren. Colloïdaal goud zijn enkele microscopisch kleine goudpartikeltjes, die zijn opgelost in water. Dit wordt ook wel verkocht als een zogenaamd verjongingsmiddel of voor de behandeling van allerlei aandoeningen. Verschillende natuurgeneeswijzen gebruiken goudwater of colloïdaal goud bij de behandeling van zowel geestelijke als lichamelijke aandoeningen, zoals reuma, kanker, zwaarlijvigheid, chronische pijn, menopauzeklachten en impotentie. Het ‘wondermiddel’ wordt daarnaast ingezet bij verslavingen en depressies. Kostbare illusie Chinezen in de oudheid waren ervan overtuigd dat het doorslikken van stoffen die lang houdbaar zijn, zoals goud of jade, hun eigenschappen overdragen op degene die de substantie opdrinkt. In de traditionele geneeskunst in China werden gouden munten meegekookt met de rijst om op die maniergoudmoleculen aan het water toe te voegen. De effecten van colloïdaal goud zijn echter nooit echt onderzocht bij mensen. Goud is op zichzelf niet giftig, maar of het slikken van goudpartikeltjes zonder gevaar kan, is nog maarde vraag. Een klein flesje colloïdaal goud kost online minstens € 50, maar hoogstwaarschijnlijk koopt u slechts een illusie. Maar ach, goud spreekt immers al duizenden jaren tot ons allerverbeeldingen dat zal waarschijnlijk altijd zo blijven.